Inflatia ""Harry Potter"" zboara jos, dar nu scapa de amenintari


Ieftinirea legumelor cu 14% fata de luna iunie a facut ca inflatia lunara calculata de Institutul National de Statistica sa coboare in iulie la 0,11%. Scaderea nu este spectaculoasa fata de rata lunara anterioara (0,15%, in iunie).
Notabil este insa faptul ca s-a reusit readucerea inflatiei anuale sub nivelul de 7%: 6,21% in iulie 2006/iulie 2005, cea mai mica rata din 1990 incoace.
In aprilie, rata anuala a inflatiei scadea pentru prima data sub 7%, la 6,92%. Dar cresterea preturilor la tigari si combustibili in luna mai a determinat revenirea peste 7%, la 7,26%. La sfarsitul lunii iunie, rata inflatiei s-a plasat fata de decembrie 2005 la 2,67% si la 7,11% anualizat. Tinta de inflatie pentru acest an este 5% plus/minus un punct procentual.
Dupa metodologia actuala de calcul, ""inflatia e un fel de Harry Potter, avand aceeasi doza de fictiune si aceeasi doza de realitate"", spune Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata.
Analistul spune ca desi se poate vorbi de o tendinta de scadere a inflatiei, aceasta este in continuare vulnerabila. Saptamana trecuta, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an, dar si a masurilor de temperare a cresterii creditului.

La inceputul lunii trecute, rata dobanzii a fost majorata de la 8,5 la 8,75%, chiar daca aceasta inseamna costuri suplimentare pentru BNR. In acelasi timp, rata rezervelor minime obligatorii a fost ridicata de la 16 la 20% din depozitele in lei atrase de banci, echivalentul unei noi lovituri adresate, in principal, creditului de consum.
La aceasta se va adauga interzicerea creditului ""doar cu buletinul"". Acestea sunt anuntate insa ca masuri preventive. ""Indicatorii macroeconomici releva continuarea dezinflatiei, mai pronuntata decat prognoza anterioara, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a preturilor alimentare volatile, dar si ca efect al inaspririi progresive a conditiilor monetare"", noteaza acum BNR. Dar ""perspectiva amplificarii presiunilor inflationiste ca urmare a cresterii cheltuielilor bugetare si inertia anticipatiilor inflationiste impun mentinerea unei conduite ferme a politicii monetare pe o perioada mai indelungata"". Consiliul de Administratie al BNR a mai punctat ca economia a avut in primul semestru o crestere peste asteptari, iar deficitul de cont curent a continuat sa se adanceasca.
Sursa: Banii Nostri


Please publish modules in offcanvas position.