Diploma urca salariul minim la 260 de euro


Nici un contract de munca semnat pe salariu brut mai mic de 440 de lei, exceptindu-le pe cele din sectorul bugetar, nu mai este acceptat de inspectiile de munca de la 1 ianuarie 2007, potrivit unei circulare trimise de Ministerul Muncii. Aceasta este suma prevazuta in Contractul Colectiv de Munca (CCM) la nivel national, chiar daca salariul minim pe economie este de numai 390 de lei si se aplica in continuare bugetarilor.
Documentul prevede si coeficienti de salarizare in functie de pregatirea solicitata pentru ocuparea fiecarui post. Astfel, cei incadrati pe posturi care necesita studii superioare au dreptul la un salariu minim de 880 de lei (echivalentul a 260 de euro), iar cei cu liceul - 528 de lei. In functie de pregatire si de calificare, si alte categorii mai pot beneficia de un salariu minim mai mare: intre 528 si 660 de lei.
Prevederea este aplicata si pentru companiile care nu sint membre ale patronatelor semnatare ale CCM. Ministerul sustine ca se aplica principiul conform caruia toti patronii sint obligati sa respecte CCM.
Totusi, in anii trecuti majoritatea patronilor si-au platit angajatii in functie de nivelul salariului minim pe economie, si nu in functie de nivelul stabilit in CCM.
Desi prevederile contractului colectiv de munca si ale legislatiei cadru nu s-au schimbat fata de anii trecuti, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, spune ca pina acum nu s-au facut controale in mod special pe respectarea CCM.
Florin Pogonaru, directorul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, spune ca nu exista nici o baza legala pentru care toti angajatorii sa se supuna Contractului Colectiv de Munca. Totusi, nici unui patron nu-i convine sa se judece la Curtea Constitutionala pentru o diferenta de 50 de lei, spune Pogonaru.
Acelasi punct de vedere este sustinut si de Alice Radu, avocat pe dreptul muncii, care spune despre CCM ca se aplica exclusiv semnatarilor. "La noi exista multe anomalii in legi, e o problema peste tot, se aproba legi care se contrazic", spune Alice Radu. Avocatul mai afirma ca autoritatile de la Inspectia Muncii nu sint obligate sa verifice daca se respecta prevederile contractului.
Sursa: Cotidianul


Please publish modules in offcanvas position.