Platesti 20 euro lunar, iei 140 la pensie 31


Orice contribuabil care cotizeaza in fiecare luna cu aproximativ 20 de euro poate sa primeasca drept pensie, dupa 25 de ani, suma de 140 de euro lunar in sistemul privat de pensii, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
Presedintele CSSPP a mai apreciat ca estimarile se bazeaza pe calculele operatorilor de piata si sunt calculate la o rata a profitabilitatii de sapte la suta. Contributia totala la sfarsitul perioadei de 25 de ani de cotizare va insuma 6.000 de euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 de euro, ceea ce va conduce la o pensie lunara de 140 de euro, in plata timp de 15 ani.
Mircea Oancea a mai afirmat ca un randament mediu anual de sapte la suta in euro ar fi unul foarte bun si ca randamentele fondurilor de pensii vor depinde mult de profesionalismul administratorilor.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a demarat procesul de autorizare a entitatilor care vor administra fonduri de pensii facultative (pilonul III de pensii).
Fondurile de pensii facultative vor putea fi administrate de trei tipuri de entitati - societatile de pensii nou constituite avand ca unic obiect de activitate colectarea, administrarea si investirea contributiilor, societatile de asigurari care functioneaza in baza autorizarii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si, respectiv, societatile de administrare a investitiilor, autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Mircea Oancea a estimat ca in primul an aproape 300.000 de persoane vor participa la fondurile de pensii facultative. Daca un fond de pensii pe pilonul III nu atrage in trei ani cel putin 50.000 de participanti i se va retrage autorizatia de functionare.
Sursa: Banii Nostri


Please publish modules in offcanvas position.