Statul asigura pensii mari pentru parlamentari si fosti securisti


Fondul de pensii are de asigurat nivelul de trai pentru doua categorii sociale privilegiate: parlamentarii si fostii ofiteri de securitate.
Cotidianul a luat urma informatiei furnizate de Ilie Merce intr-un interviu si a descoperit ca pensiile fostilor slujitori ai statului comunist sunt, impreuna cu cele din Rusia, cele mai mari acordate acestei categorii.
Tarile postcomuniste acorda fostilor ofiteri ai serviciilor secrete comuniste tratament preferential la pensie. Veniturile lor lunare sint cel putin duble fata de cele ale oamenilor obisnuiti. Am scris in declaratia mea de avere, daca va uitati pe site. 21 de milioane si nu stiu cit. Asta e o consecinta a 40 de ani de munca. Nu cred ca va deranjeaza , a declarat ieri fostul colonel de Securitate Ilie Merce, intr-un interviu publicat in Cotidianul . Fostii ofiteri romani de Securitate primesc lunar o pensie de zeci de milioane de lei, iar situatia este asemanatoare in majoritatea tarilor fost comuniste.
In Romania, Legea privind pensiile militare de stat le permite fostilor ofiteri de Securitate un tratament preferential fata de civili, la fel ca si ceilalti militari, adica o pensie de cel putin 85% din ultima solda incasata in ultima luna de activitate.
Daca au participat in misiuni speciale care le-au pus viata in pericol, atunci ei mai beneficiaza de citeva procente la pensie, care, cumulate, nu depasesc cuantumul ultimei lefe incasate. Astfel, daca au iesit la pensie cu grad de colonel sau de general si au avut si o functie de conducere bine remunerata, atunci fostii ofiteri de Securitate incaseaza pensii de 30-40 de milioane de lei net.
Spre deosebire de fostii securisti, majoritatea populatiei din Romania se pensioneaza in baza Legii nr. 19/2000.
In acest caz, pensia este rezultatul sumelor de bani pe care fiecare dintre noi le cotizeaza lunar la bugetul asigurarilor sociale citeva zeci de ani, si nu cel putin 85% din cuantumul ultimei lefe incasate, care se stie ca este cea mai mare, beneficiind de sporuri de vechime sau de conducere.
Sursa: Prezent


Please publish modules in offcanvas position.