Reglementari contabile 2023

Expirat

Cadrul legal: Ordinul ministrului finanțelor nr. 4.291/2022 pentru reglementarea unor aspecte contabile, publicat în Monitorul Oficial nr. 18 din 6 ianuarie 2023

Actul normativ modifică, printre altele, Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare.

Se aplică începând cu situațiile financiare anuale aferente exercițiului financiar al anului 2022.

Principalele modificări/completări:

 Noutăți privind:

– capitalizarea costurilor îndatorării:

O entitate trebuie să întrerupă capitalizarea costurilor îndatorării pe parcursul perioadelor prelungite în care aceasta nu lucrează efectiv la realizarea activului cu ciclu lung de fabricație. O entitate poate suporta costuri ale îndatorării în timpul unei perioade prelungite în care ea întrerupe activitățile necesare pregătirii unui activ pentru utilizarea sa prestabilită sau pentru vânzare. Capitalizarea costurilor îndatorării nu se întrerupe pe parcursul perioadei în care entitatea execută lucrări tehnice și administrative semnificative sau atunci când o amânare temporară este o parte necesară a procesului de pregătire a unui activ pentru utilizarea sa prestabilită sau pentru vânzare.

– contabilizarea avansurilor acordate furnizorilor (prevedere nouă);

– contabilizarea cheltuielilor/veniturilor în avans (prevedere nouă);

 distribuirea de dividende în cursul exercițiului financiar (prevedere nouă)

Entitățile care primesc dividende în cursul exercițiului financiar evidențiază sumele corespunzătoare acestora pe seama datoriilor (articol contabil 461 Debitori diverși/analitic distinct = 467 Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende).

 Noi conturi în Planul de conturi general:

  • 467 Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende;
  • 6053 Cheltuieli privind consumul de gaze naturale;
  • 6058 Cheltuieli cu alte utilități;
  • 694 Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit;
  • 794 Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, precum și grupa 79 Venituri din impozitul pe profit.
  • denumirea grupei 60 se modifică astfel: Cheltuieli privind stocurile și alte consumuri, iar denumirea contului 605 se modifică astfel: Cheltuieli privind utilitățile. (Anterior acestei modificări, denumirea grupei 60 era Cheltuieli privind stocurile, respectiv a contului 605: Cheltuieli privind energia și apa.)

 

Prin excepție, prevederile referitoare la întreruperea capitalizării costurilor îndatorării se aplică începând cu situațiile financiare anuale aferente exercițiului financiar al anului 2022, dacă efectul modificării politicii contabile se poate stabili până la data la care respectivele situații financiare anuale sunt autorizate pentru emitere. În caz contrar, prevederile respective se aplică costurilor îndatorării suportate de entitate în legătură cu împrumuturi contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2023.

Entitățile care au ales un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic aplică prevederile ordinului începând cu primele situații financiare anuale încheiate la o dată ulterioară datei de 1 ianuarie 2023.


Please publish modules in offcanvas position.