Mijloace fixe sau obiecte de inventar

Expirat

 

Din punct de vedere contabil, mijloacele fixe sunt active:

a) detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative;

si

b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Prin urmare, nu se mentioneaza un plafon valoric peste care o achizitie se incadreaza in categoria mijloacelor fixe.

Daca cele doua conditii sunt indeplinite, din punct de vedere contabil poti amortiza orice bun, de orice valoare. 

Amortizarea contabila este cea inregistrata pe balanta.

 

Din punct de vedere fiscal exista un plafon care obliga firmele sa amortizeze pe o durata stabilita prin lege activele care respecta conditiile de mai sus si au in plus si o valoare de intrare egala sau mai mai mare decat plafonul de 2.500 lei.

In mod ideal, o firma ar trebui sa detina doua registre de mijloace fixe:

  • unul contabil;
  • unul fiscal.

Registrul contabil serveste la furnizarea informatiilor care se inregistreaza in contabilitate (notele contabile de amortizare 6811= 281xx).

Registrul fiscal este doar o evidenta externa, care furnizeaza informatii atunci cand se calculeaza impozitul pe profit. Registrul fiscal nu genereaza in sine note contabile, insa existenta celor doua registre va genera note pentru impozitul amanat pentru anumite tipuri de entitati.

In multe cazuri, pentru simplificare, firmele mai ales cele mici cu un numar mic de imobilizari opereaza cu un singur registru si de aici si diferenta intre modul in care se incadreaza cele doua laptopuri din exemplul initial.

Daca ar avea doua registre, in registrul contabil, societatea ar urma sa inregistreze ambele laptopuri si sa le amortizeze, ambele respectand cele doua conditii pentru recunoasterea ca imobilizari, iar in registrul fiscal ar urma sa il inregistreze doar pe cel cu baza mai mare sau egala cu 2.500 lei.

Diferentierea dintre contabil si fiscal apare si atunci cand se stabileste durata de viata pe care se amortizeaza o imobilizare.

Astfel, din punct de vedere contabil (Ordin 1802/2014), ar trebui sa amortizam un mijloc fix pe durata estimata de viata, adica pe perioada în care un activ este prevăzut a fi disponibil pentru utilizare de către entitate.

Din punct de vedere fiscal, se utilizeaza prevederile Hotararii 2139/2004-  Acesta prevede pentru fiecare mijloc fix o durata de viata, conform incadrarii intr-o anumita categorie, sub forma unei plaje de ani, din care entitatea poate alege o data, in functie de specificul activului.

 

Monografiile contabile pentru situatia in care un laptop este obiect de inventar si unul este mijloc fix


Please publish modules in offcanvas position.