Bilanturile contabile ale firmelor vor fi insotite de note explicative


Oficialii Ministerului Finantelor au anuntat ieri, la Sinaia, ca societatile comerciale vor depune, pe langa bilantul financiar, si o nota explicativa in care administratorii vor trece date suplimentare privind activitatea firmei.
In deschiderea Seminarului National de Fiscalitate, organizat de Grupul de editura si consultanta in afaceri Rentrop&Straton, delegatii MFP au prezentat un ordin al ministrului finantelor privind raportarile extrabilantiere. Normativul, care se afla in curs de adoptare, prevede ca administratorii firmelor vor prezenta, pe langa bilant, o nota explicativa continand urmatoarele informatii: - angajamentele extrabilantiere; - garantii si diverse angajamente acordate tertilor; - tranzactiile cu "partile legate" (sucursale, filiale sau alte forme de asociere si detinere); - modul in care au fost aplicate regulile guvernantei corporative, in cazul societatilor listate pe pietele bursiere. Nota explicativa "va fi insotita de o declaratie de asumare a raspunderii colective, de catre echipa manageriala, in privinta corectitudinii si realitatii datelor incluse atat in bilant, cat si in aceasta nota", a precizat Georgeta Petre, director general in cadrul Ministerului Finantelor. Situatiile neplacute vor putea fi evitate.
Potrivit reprezentantilor mediului de afaceri, solicitarea de catre autoritati a acestor informatii suplimentare este logica si benefica, in acelasi timp, pentru ca se vor putea evita anumite situatii neplacute. "Faptul ca se cer date referitoare la angajamentele extrabilantiere, spre exemplu, este pozitiv, intrucat firma poate raporta o cifra de afaceri de 10 milioane de euro, sa zicem, dar in acelasi timp ea poate avea angajamente de plata mult mai mari, care, indirect, o pot aduce in situatia de incapacitate de plata", este de parere Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Potrivit acestuia, firmele depun si in acest moment note explicative la bilantul contabil, dar mult mai superficiale. "Acestea se refera la situatia activelor imobilizate, la repartizarea profitului, creante, la politicile si metodele contabile folosite sau la principalii indicatori economici ai societatii respective.
Informatii, ce-i drept, mai superficiale", considera Pogonaru, apreciind ca, daca sunt solicitate in anumite limite, aceste raportari financiare suplimentare sunt folositoare. si sistemul bancar apreciaza cresterea gradului de transparenta. "E normal ca in special in randul institutiilor financiare sa existe un grad mai mare de transparenta. Ca principiu este in regula, atat timp cat, din punct de vedere tehnic, intocmirea acestor note explicative este posibila", considera Mihai Bogza, presedintele Bancpost. Societatile vor fi supravegheate public
In prima zi a seminarului, oficialii MFP au trecut in revista principalele schimbari care vor interveni in viitorul apropiat, in special la inceputul sau in cursul anului viitor. Se va modifica atat Legea contabilitatii, cat si reglementarile privind profesiunea de contabil si auditul financiar. Se va introduce, de exemplu, un sistem de supraveghere publica a firmelor, prin intermediul unui consiliu de supraveghere.
Auditarea financiara, obligatorie Incepand din 30 iunie 2007, vor trebui sa fie auditate financiar urmatoarele categorii de societati: - banci si institutii financiare; - companii de asigurare si reasigurare; - firme listate pe pietele bursiere; - companii organizate ca societati nationale; - firmele care au beneficiat de imprumuturi garantate de stat; - societatile care au beneficiat de fonduri comunitare nerambursabile; - IMM-urile care depasesc doua din cele trei criterii de marime - numar de salariati, valoarea activelor, cifra de afaceri.
Contabilii cu studii medii vor avea dreptul sa intocmeasca doar evidentele primare, iar cei cu studii superioare vor putea sa conduca contabilitatea firmelor. Situatiile financiare anuale vor putea fi intocmite numai de catre expertii contabili, au mai precizat oficialii Ministerului Finantelor.
Sursa: adevarul


Please publish modules in offcanvas position.