Codul Fiscal, la a treia modificare ilegala


"Modificarile ce urmeaza sa fie facute Codului Fiscal vor fi aprobate prin ordonanta de urgenta. Acestea urmeaza sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2008", au declarat, pentru Adevarul, surse din Ministerul Economiei si Finantelor. Potrivit acestora, toate modificarile vor fi discutate astazi, in cadrul Comisiei de Dialog Social.
Desi modificarile nu vizeaza cresterea taxelor si a impozitelor principale, asa cum insusi ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat recent, schimbarea unora dintre prevederi cu mai putin de patru luni inainte de intrarea in vigoare ar putea nemultumi mediul de afaceri.
Se elimina taxarea inversa la vanzarea de terenuri si cladiri.
Una dintre modificarile ce face referire la persoanele juridice prevede eliminarea taxarii inverse la vanzarea de terenuri si cladiri, precum si la lucrarile de constructii-montaj. Aceasta va duce la cresterea veniturilor bugetare, in medie cu 3 miliarde de lei/an. De la 1 ianuarie 2008, plafonul privind pensia neimpozabila va creste, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, de la 900 de lei la 1.000 de lei, iar cei care obtin venituri din vanzarea produselor agricole catre unitati specializate vor plati un impozit de 2% in 2008, 3% in 2009 si 4% in 2010.
Plata TVA in vama, pana in 2011, inclusiv. Totodata, potrivit modificarilor ce vor fi aduse Codului Fiscal, firmele vor continua sa plateasca TVA in vama pentru importurile de bunuri din statele din afara UE pana la 31 decembrie 2011, si nu pana la sfarsitul anului 2008, cum prevede legislatia actuala. Aceasta masura va duce la suplimentarea veniturilor bugetare in medie cu 2 miliarde de lei/an.
O alta modificare vizeaza impozitarea veniturilor obtinute la jocurile de tip cazinou si masini electronice. Astfel, castigurile nete cuprinse intre 600 de lei si 10.000 de lei vor fi impozitate de anul viitor cu 20%, iar cele de peste 10.000 de lei, cu 25%. Castigurile mai mici de 600 de lei nu vor fi impozabile.
Tot de la 1 ianuarie, sumele colectate din impozitarea tranzactiilor imobiliare vor fi virate si retinute integral numai la bugetul de stat, nu si la bugetele locale si la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, ca in prezent.
In ceea ce-i priveste pe romani - persoane fizice care lucreaza in strainatate si obtin venituri din activitati independente, acestia vor plati diferenta de impozit in Romania, daca taxarea in statul respectiv a fost mai mica de 16%.
Sursa: Adevarul


Please publish modules in offcanvas position.