Modificari ale Codului Fiscal


Joi, 30 august 2007, n cadrul unei conferine de pres, ministrul Economiei i Finanelor, Varujan Vosganian, a anunat o serie de modificri ale Codului Fiscal.

Bucuresti, 30 august 2007 INFORMARE DE PRESA Ref.: Codul Fiscal Joi, 30 august 2007, n cadrul unei conferine de pres, ministrul Economiei i Finanelor, Varujan Vosganian, a anunat o serie de modificri ale Codului Fiscal.
Nu este vorba de majorri de taxe i impozite ci de adoptarea unor msuri de mbuntire a legislaie n sensul nlturrii pericolelor n domeniul evaziunii fiscale. n noua form a Codului Fiscal se acord posibilitatea de ridicare trimestrial, prin decizia AGA, a dividendelor de ctre acionari, in cazul realizarii de profit, urmand ca regularizarea sa se faca dupa inchiderea anului. Vor fi luate si o serie de masuri pentru intampinarea solicitarilor mediului de afaceri, principalele modificari fiind legate de Codul de Procedura Fiscala, cazierul fiscal si Ordonanta care reglementeaza utilizarea aparatelor de marcat electronice Varujan Vosganian.
Printre modificarile aduse, care vin n sprijinul agenilor economici, se regsesc:
plata ntr-un cont unic, ncepnd cu obligaiile aferente lunii septembrie, a tuturor impozitelor i taxelor datorate Bugetului de Stat i bugetelor sociale, pentru contribuabilii cu un comportament fiscal corect. ncepnd cu 1 ianuarie 2008 acest sistem va fi extins pentru toti contribuabilii.
decizia de impunere prin care se stabilesc obligaii fa de Bugetul General Consolidat se comunic acestora in termen de 7 zile de la data incheierii raportului de inspectie fiscala.
limitarea cuantumului valoric al bunurilor sechestrate si valorificate, de la dublu sau triplu, la un procent de 150% din valoarea creantei fiscale.
eliberarea pe loc a cazierului fiscal cu taxa unica de 20 lei
scoaterea de sub incidenta secretului fiscal a tuturor neregulilor si rezultatelor controalelor de natura evaziunii si fraudei fiscale, Ref.: Executia bugetara pentru primele sapte luni ale anului 2007 Mentinem o politica bugetara prudenta. Rezultatele sunt vizibile. Excedentul bugetar inregistrat in primele 7 luni ale anului este de 0,5% din PIB a.c. Administratia locala, principala beneficiara a impozitului pe venit a realizat un excedent de 1% din PIB. Daca acest excedent se va mentine va fi realizat un castig de peste 1,2 mld EURO Varujan Vosganian.
Ministrul Economiei si Finantelor a atras atentia asupra deficitelor inregistrate in mediul rural. In acest sens, Guvernul va aloca fonduri pentru echilibrare pentru 300 de localitati. Datorita rezultatelor financiare din primele 7 luni si politicilor promovate de guvern, putem spune ca pericolul intrarii Romaniei in procedura de deficit excesiv este inlaturat, a precizat ministrul Vosganian.
Totodata, MEF va propune Guvernului sa aprobe o misiune de audit in perioada 5-21 septembrie 2007 al carei scop va fi evaluarea executiei bugetare la ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat.
Concluziile acestui raport vor constitui un argument importat pentru proiectia bugetara a anului viitor. Ref.: Impactul social al cresterii economice Ministrul Economiei si Finantelor a prezentat, joi, 30 august a.c., in cadrul unei conferinte de presa un Raport asupra obiectivelor de dezvoltare ale mileniului care va fi supus saptamana viitoare dezbaterii Guvernului. Potrivit raportului pentru Romania, nivelul de saracie severa presupune pentru fiecare membru al familiei un venit minim de 1 060 000 lei, practic 22-23 de euro pe membru de familie. Prioritar, in acest moment este asigurarea unei tendinte spre bine si spre normalitate, a spus ministrul Vosganian. Potrivit rapoartelor anterioare, in anul 2002, in Romania cca 11% din populatie era sub nivelul de saracie severa adica, aproximativ 2,3-2,4 mil romani erau in pericolul de a nu-si putea asigura supravietuirea. Obiectivele de atunci stabileau ca in anul 2009 nivelul de saracie severa sa scada la cca 5 - 4%. Pot sa va spun ca deja in anul 2006 noi am coborat de la 10,91% in 2002 la 4,1% in 2006. Deci numai in ultimii 2 ani, din nivelul saraciei severe au iesit peste 300.000 de romani a mentionat ministrul Economiei si Finantelor.
Noua tinta stabilita de catre Organismele internationale pentru anul 2009 este de 3,5%. Potrivit ultimelor evaluari, in urma cresterii pensiilor acest obiectiv va fi atins inca din anul 2007, urmand ca pana in 2009-2010, saracia severa sa fie eradicata din randul pensionarilor romani. Documentul mentionat este un raport comun al Guvernului Romaniei si al sistemului ONU din Romania si se bazeaza pe evaluarile Bancii Modiale. Se realizeaza periodic, este un tip de procedura asumat de toate tarile din lume in cadrul evaluarii pe care o face Organizatia Natiunilor Unite.


Please publish modules in offcanvas position.