Aderarea aduce inca un formular pentru firme


Agentii economici care depasesc anumite plafoane de livrari si achizitii intracomunitare vor depune din 2007 o declaratie la Institutul National de Statistica.
De anul viitor, toti agentii economici care importa din Uniune marfuri de peste 300.000 RON (88.000 de euro) sau exporta in spatiul comunitar bunuri de peste 900.000 RON (264.000 de euro) vor fi obligati sa depuna o noua declaratie. De data aceasta nu la Finante, ci la Intrastat, serviciu administrat de Institutul National de Statistica (INS).
Anul viitor, operatorii economici vor transmite declaratia Intrastat incepind cu luna in care au fost depasite pragurile valorice mentionate. Termenul-limita de transmitere a datelor la INS il reprezinta intotdeauna data de 15 a lunii urmatoare perioadei de referinta.
Declaratia Intrastat se depune numai electronic, utilizind aplicatiile informatice furnizate de INS, pe care firmele le gasesc la adresa www.intrastat.ro (momentan acestea nu functioneaza - n. r.).
Aceasta va contine informatii privind fluxul (introduceri/expedieri), perioada de referinta, date de identificare a firmei, tara de destinatie/tara de expeditie, codul marfii, natura tranzactiei, modul de transport, termenii de livrare, cantitatea, valoarea facturata si valoarea statistica.
Declaratia nu va putea fi evitata, deoarece INS va prelua lunar de la Ministerul Finantelor Publice, la nivel de operator economic, datele din decontul de taxa pe valoarea adaugata si din Declaratia recapitulativa, documente care vor insoti de la 1 ianuarie livrarile si achizitiile intracomunitare.
Refuzul transmiterii datelor statistice solicitate se sanctioneaza in prima faza cu amenda de la 7.500 la 15.000 lei. Potrivit legii care reglementeaza (numai) acest sistem, datele sint utilizate exclusiv in scopuri statistice si nu pot constitui probe in instanta sau pentru determinarea obligatiilor privind plata taxei pe valoarea adaugata.
Sursa: Cotidianul