Senatul a taiat taxele lui Vladescu din Codul fiscal


Proiectul Codului fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianuarie a trecut de Senat, care si-a facut imagine pe taxele lui Vladescu. Taxele puse de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, in proiectul de Cod fiscal, care au generat atitea controverse timp de mai bine de o jumatate de an, au fost taiate adinc de senatori in numai o saptamina.
Ei a aprobat un impozit de 1,5% pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi.
Senatul a restrins aceasta "facilitate" la firmele care produc bunuri materiale si obtin cel putin 50% din venituri din astfel de activitati si vor putea sa opteze, de la inceputul anului viitor, intre impozitarea cu 1,5% a cifrei de afaceri sau cu 16% a profitului. In prezent, toate microintreprinderile pot alege intre varianta impozitarii cu 16% a profitului sau cu 3% a cifrei de afaceri. Varianta produsa de Guvern prevedea ca microintreprinderile vor plati un impozit de 16% din profit, incepind de la 1 ianuarie 2007, indiferent de obiectul de activitate.
Pe de alta parte, senatorii au aprobat ca introducerea impozitului de 2% datorat de persoanele care obtin venituri din vinzarea produselor agricole sa fie aminata cu un an, pentru 2008.
Totodata, Senatul a respins propunerea Guvernului de majorare a impozitelor pentru locuintele cu suprafata mai mare de 150 de metri patrati.
Proiectul de lege aprobat de Guvern prevedea majorarea valorii impozabile a locuintelor cu suprafata mai mare de 150 de metri patrati cu cite 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia.
Este putin probabil ca aceste modificari "apeti-sante" sa intre realmente in vigoare. Dupa ce a trecut de Senat, acest proiect va intra la votare in Camera Deputatilor, care, in acest caz, este Camera decizionala. Apoi, potrivit procedurii legislative, actul normativ poate fi intors in Parlament, putere care revine presedintelui. Asa ca votul Senatului va ramine cel mai probabil un exercitiu de imagine.
Sursa: Cotidianul


Please publish modules in offcanvas position.