Taxa pe viciu va scumpi tariile cu 40%


Bauturile alcoolice, cu exceptia berii si vinului, se vor scumpi cu 40% peste o luna, cand va intra in vigoare ""taxa pe viciu"" instituita de Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii. Dragos Frumosu, liderul Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, apreciaza ca aceasta masura va duce la dublarea productiei ""la negru"" si la falimentul multor societati care-si platesc taxele si impozitele. Situatia e cu atat mai grava pentru producatorii de bauturi alcoolice, cu cat, de la 1 iulie, se preconizeaza o noua majorare a accizelor, ceea ce va duce la dublarea pretului tariilor, fata de nivelul actual.
Legea privind finantarea unor cheltuieli de sanatate, supranumita taxa pe viciu, va intra in vigoare in cel mult o luna, timp in care trebuie redactate normele privind aplicarea acesteia, a declarat, ieri, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, citat de Mediafax. Legea privind reforma in domeniul sanatatii a fost promulgata, joi, de presedintele Traian Basescu.
Legile reformei vor intra in vigoare la termene diferite, incepand cu trei zile dupa publicarea in "Monitorul Oficial" si pana la sase luni dupa aderarea Romaniei la UE.
Potrivit textului actului normativ, in scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice, altele decat vinul si berea, prevazute in lege, precum si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, se instituie unele contributii ce se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii (MS). Veniturile vor fi folosite pentru investitii in infrastructura sistemului sanitar public, finantarea programelor nationale de sanatate si pentru rezerva MS pentru situatii speciale, a declarat ministrul sanatatii.
Potrivit legii, persoanele juridice care produc sau importa produse din tutun contribuie astfel: pentru tigarete cu suma de 10 euro/1.000 de tigarete; pentru tigari si tigari de foi cu suma de 10 euro/1.000 de bucati; pentru tutun destinat fumatului cu suma de 13 euro/kg. Persoanele juridice care produc sau importa bauturi alcoolice, altele decat bere, vinuri, bauturi fermentate, asa cum sunt definite prin Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuie cu suma de 200 euro/hectolitru alcool pur sau 2 euro/fiecare litru alcool pur; Persoanele juridice care realizeaza incasari din activitati publicitare la produse din tutun si bauturi alcoolice contribuie cu o cota de 12% din valoarea acestor incasari, dupa deducerea TVA, iar respectivele contributii se constituie ca venituri proprii ale MS incepand cu 1 ianuarie 2007.
Valoarea in lei a contributiilor stabilita potrivit legii in echivalent euro pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro la cursul de schimb valutar utilizat pentru calculul accizelor, la data platii acestor contributii. Contributiile sunt virate lunar pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea produselor pe piata interna, intr-un cont special, deschis la Trezoreria statului pe numele MS.
Pentru neplata la scadenta a contributiilor se calculeaza si se datoreaza accesorii in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Contributiile pentru finantarea cheltuielilor de sanatate ramase la sfarsitul anului se reporteaza in anul urmator si se utilizeaza cu aceeasi destinatie. Gilda Lazar, Corporate Affaire la JTI Romania, ne-a declarat ca, in cazul in care legea privind introducerea taxei pe viciu va fi aplicata in forma actuala, un pachet de tigari populare precum Carpati se va scumpi cu 16.000 lei. La aceasta scumpire se va adauga majorarea accizelor de la 1 iulie, care va duce la cresterea pretului cu inca 4.000 lei pe pachet. Gilda Lazar sustine insa ca oficialii Ministerului Finantelor au prezentat, in cursul acestei saptamani, principalilor producatori de tigarete un proiect de ordonanta de urgenta care vizeaza introducerea taxei pe viciu in acciza. In acest caz fericit, tigarile se vor scumpi in doua etape, prima data cu circa 8.000 lei pe pachet, dupa cresterea accizei de la 9,10 euro/1000 tigarete plus 30% cat este in prezent la 15,53 euro/1.000 tigarete plus 30%. Urmeaza o scumpire, de la 1 iulie, de 2.000 lei/pachet, dupa cresterea accizei pana la 16,39 euro plus 29%. Dupa introducerea taxei pe viciu, fiecare sticla de alcool se va scumpi cu 35-40%, ne-a declarat Dragos Frumosu, liderul Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA). ""Productia la negru va ajunge pana la 100% fata de nivelul actual, iar multe din societati care-si platesc toate taxele si impozitele probabil ca vor falimenta"", avertizeaza liderul FSIA. Situatia este cu atat mai grava pentru producatorii de bauturi alcoolice cu cat, de la 1 iulie, este preconizata majorarea accizelor, ceea ce va face ca pretul tariilor sa se dubleze fata de nivelul actual.


Please publish modules in offcanvas position.