Politica fiscala falimentara


Politica fiscala gresita - excedent bugetar de 0,4% din PIB
Excedentul bugetar este cea mai mare greseala din politica macroeconomica a unei tari. Un buget care prevede excedent nu poate conduce decat la distrugerea economiei interne si incurajarea importurilor (produsele din import prezita un efort fiscal mic).
Un excedent bugetar se realizeaza prin majorarea impozitelor si taxelor nejustificat, ceea ce genereaza o crestere nejustificata a costului produselor (impozitele reprezinta o componenta a costului) conducand inevitabil la necompetivitatea produselor romanesti pe piata externa.
Pactul de uniune europeana prevede ca deficitul bugetar sa nu fie mai mare de 3% PIB (ceea ce inseamna ca veniturile nu pot sa fie mai mici fata de cheltuielile cu mai mult de 3%). Limitarea dupa cum se observa se face in sensul ca bugetul de stat sa nu fie negativ cu mai mult de 3% din PIB si nici un caz pozitiv, ca in situatia Romaniei (specialisti europeni sa greseasca atunci cand considera ca un buget cu un excedent foarte mare ar reprezenta un pericol pentru celelalte tari memebre, concurenta neloiala?).
Astazi toate tarile europene prezinta deficit bugetar chiar de 6% Portugalia iar Romania are excedent bugetar. De ce acest lucru?
Posibil ca Romania sa detina o economie foarte performanta care genereaza o invazie de produse romanesti la export si se doreste limitarea acestora (nu este cazul), sau posibil ca statul roman sa se confunde cu o domnie fanariota care trebuia sa obtina profit pe parcusul domnie (pe parcursul mandatului).


Please publish modules in offcanvas position.