Modificare CF


Statul impoziteaza majorat locuintele mai mari de 150 mp si cu 2% donatiile de la rudele de gradele trei si patru.
Ultima forma a proiectului de Cod Fiscal elaborata de Ministerul Finantelor contine o veste buna pentru proprietarii de locuinte cu o suprafata de peste 100 metri patrati: plafonul de majorare cu 10% a impozitului a crescut la 150 metri patrati. In schimb, nu se renunta la impozitarea veniturilor realizate din vanzarea constructiilor si a terenurilor intr-o perioada mai mica de 3 ani de la data dobandirii proprietatii. Astfel, Finantele propun impozitarea cu 2%, dupa caz, a pretului mentionat in contractul de vanzare-cumparare, a valorii proprietatii imobiliare mentionate in act, pentru schimb, renta viagera, dare in plata, adjudecare, contract de intretinere, hotarare judecatoreasca. Mai exista posibilitatea aplicarii cotei de 2% asupra valorii maxime rezultate din expertizele utilizate de camerele notarilor publici la data efectuarii transferului in cazul imobilelor a caror valoare nu se poate stabili in cazurile amintite mai sus. Nu vor fi insa impozitate proprietatile imobiliare care constituie aport in natura la capitalul social al societatilor comerciale, precum si veniturile realizate din reconstituirea dreptului de proprietate in conditiile legilor speciale, prin mostenire, donatie intre rude pana la gradul al doilea inclusiv.
Notarii publici care autentifica actele care transfera dreptul de proprietate vor fi obligati sa depuna la Fisc, semestrial, o declaratie informativa, in care vor aparea partile contractante, valoarea inscrisa in contracte si taxele notariale. Trebuie amintit ca vanzatorul imobilului sau al terenului va trebui sa depuna o declaratie la Fisc, in termen de 15 zile de la data instrainarii bunului respectiv sau a dobandirii prin donatie.
Tot din 2006, taxa asupra mijloacelor de transport se va majora ca urmare a modificarii modului de calcul al impozitului, in functie de capacitatea cilindrica a mijlocului de transport, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc cu o valoare cuprinsa intre 10-60 lei noi, iar pentru cele cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc, minimum 150 lei noi/an, fata de 50 lei noi/an in prezent.
Sursa: Gardianul


Please publish modules in offcanvas position.