Fiscalitate: Impozit activitati independente


Persoanele care au venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari sociale individuale similare celor achitate de orice angajat, de 16,5%, dar pentru un plafon care echivaleaza cu cinci salarii medii brute pe an, adica 10.000 de lei. In Romania exista 500.000 de persoane care obtin venituri din activitati independente, din care 80.000 pe baza unor contracte de cesiune a drepturilor de autor.

„La veniturile din drepturi de autor am introdus obligatii de plata ale contributiilor individuale, care se aplica la o suma limitata la cinci salarii medii pe an, asa cum sunt stabilite in proiectul bugetului de stat", a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. El a aratat ca modificarile in taxarea veniturilor independete, inclusiv din drepturi de autor, adoptate de Guvern prin ordonanta de urgenta, au fost necesare intrucat diferitele facilitati au fost utilizate de persoane si companii pentru plata veniturilor fara achitatea taxelor si impozitelor. Potrivit oficialului MFP, beneficiarii de venituri independente vor achita contributiile de asigurari sociale de stat care revin angajatilor, respectiv 10,5%, contributiile de asigurari de sanatate -5,5% si contributiile de asigurari de somaj -0,5%. Pentru suma maxima la care se aplica CAS, de 10.000 de lei, taxele suplimentare platite de beneficiar se vor ridica la cel mult 1.650 de lei pe an, adica 130 lei pe luna.

Tot din luna iulie, cota de cheltuieli deductibile calculata la drepturile de proprietate intelectuala va fi redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% in prezent. In cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala, cota de cheltuieli deductibile va fi redusa la 25% din venitul brut, fata de 50% in prezent. Astfel, cota de impozit pe venitul brut va urca de la 9,6% la 12,8%. Potrivit unor surse oficiale, intentia Guvernului este sa retina la sursa o parte cat mai mare din impozite si contributii.

Proiectul de act normativ include si o prevedere, prin care Fiscul va avea posibilitatea sa reconsidere o activitate ca fiind dependenta in functie de "orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii", definitie care ofera o marja de manevra extrem de larga inspectorilor fiscali. Beneficiarul veniturilor din activitati independente, in care sunt incluse si drepturile de proprietate intelectuala, reconsiderate ca venituri salariale, este pasibil de plata tuturor contributiilor, care pot ajunge la aproximativ 80% din veniturile incasate


Please publish modules in offcanvas position.