Marti, 31 martie, ministrul Muncii, Marian Sârbu, va deschide noile linii de finanţare din Fondul Social European, lansând oficial programul "Angajaţi mai mulţi, mai competenţi, mai sănătoşi”, menit să ajute întreprinderile din România să depăşească mai uşor perioada de criză.
Conferinţa de presă prilejuită de acest eveniment va avea loc marţi, 31 martie, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 14.00.
Concret, din momentul lansării noilor scheme de finanţare, orice întreprindere din România va putea trimite electronic la Amposdru, direcţie generală din cadrul Ministerului Muncii, cereri pentru subvenţionarea salariilor noilor angajaţi, a formării profesionale a salariaţilor sau pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în scopul reducerii accidentelor de muncă şi riscului îmbolnăvirilor profesionale.
Sistemul electronic este conceput astfel încât accesarea fondurilor să fie simplă şi rapidă. Principiul alocării fondurilor va fi „primul venit, primul servit”, astfel încât orice întreprindere să poată beneficia de subvenţii imediat după ce i se evaluează cererea de finanţare.
Noile scheme de finanţare se înscriu în Planul European de Relansare Economică al Uniunii Europene precum şi în Planul de Măsuri Anticriză al Guvernului României.
Suma maximă pe care o poate solicita o întreprindere, dacă intenţionează să acceseze simultan toate cele trei scheme de finanţare, este de 4,2 milioane de euro.
În ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat pentru ocupare, subvenţia va fi de minimum 50% din salariul plătit de întreprindere, timp de 12 luni. Subvenţia se va acorda pentru angajarea, atât a celor cu studii superioare, cât şi a celor cu studii medii sau necalificaţi. În ceea ce priveşte cursurile de formare profesională, se pot acoperi integral atât cheltuielile directe, cât şi salariile angajaţilor pe perioada cât participă la curs.
Detalii despre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o firmă pentru a depune cererea de finanţare vor fi prezentate în cadrul evenimentului.