Masurile ""neortodoxe"" ale BNR au domolit inflatia


Estimarea noastra pentru inflatia in anul curent este de 6,1%, mai putin decat nivelul de 6,8% prognozat anterior, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a tinut sa precizeze ca, in pofida rezultatelor bune in procesul de dezinflatie, BNR isi va mentine politica prudenta, inclusiv dobanda de politica monetara de 8,75%. "Asa ii sta bine unei Banci Centrale, sa fie prudenta", a explicat Isarescu. In opinia guvernatorului, scaderea de pana acum a inflatiei a fost determinata atat de evolutia preturilor administrate (energie, gaz, medicamente, apa-canal), cat si a celor volatile (legume, fructe, oua, combustibili).
De asemenea, taxa pe viciu a contribuit si ea cu 0,85 puncte procentuale. "Am estimat ca impactul taxei pe viciu a fost de 1,1 puncte procentuale, dar care se va diminua in luna august. Impactul efectiv a fost de 0,85 puncte procentuale.Preturile volatile se pot intoarce in toamna, dar mai sunt si alti factori care ne fac sa fim prudenti", a adaugat guvernatorul BNR.
Nici in privinta deficitului nu ar trebui sa fim prea ingrijorati, a asigurat Isarescu. Potrivit guvernatorului BNR, deficitul bugetar prognozat de guvern, de 2,5% din PIB, va putea fi realizat atat datorita incapacitatii de cheltuire a fondurilor, cat si ca urmare a cresterii incasarilor la buget. "Din ultima discutie pe care am avut-o cu ministrul de Finante, am inteles ca exista venituri in plus, in luna iulie, intr-o cantitate substantiala", a explicat Isarescu. Reamintim ca guvernul a majorat tinta de deficit bugetar de doua ori in acest an, de la 0,5% din PIB la 0,9% din PIB si ulterior la 2,5% din PIB, in principal pentru a suplimenta cheltuielile de investitii in infrastructura.
De asemenea, majorarea productivitatii cu o medie de circa 10 la suta pare sa indice ca PIB-ul va creste peste nivelul prognozat de oficialii BNR. "Cresterea productivitatii de peste 10% in ultimele luni indica o crestere a produsului intern brut (PIB) peste prognoza de crestere economica de 5,5%. Potentialul de crestere neinflationist de peste 5,5% inseamna ca au avut loc transformari structurale la nivelul exporturilor", a mai afirmat guvernatorul BNR .
El a aratat si care sunt riscurile care greveaza prognozele Bancii Centrale, intre acestea aflandu-se si alegerile anticipate. "Posibilitatea unei relaxari mai ample a politicii fiscale, mai ales in eventualitatea organizarii de alegeri in orizontul de prognoza, potentiale derapaje ale politicii salariale din sectorul public, impactul inflationist al aplicarii politicii agricole comune dupa aderarea la Uniunea Europeana, ca si presiunile asupra cursului de schimb al leului ca urmare a unei eventuale deteriorari a perceptiei investitorilor straini privind rentabilitatea si riscul plasamentelor pe pietele emergente - toate acestea reprezinta potentiale riscuri", a afirmat Isarescu. Isarescu a mai afirmat ca, incepand de anul viitor, BNR va trece la tintirea inflatiei "dupa manual", fara acele masuri "neortodoxe" pe care a fost nevoit uneori sa le aplice. "Incepand de anul viitor ne vom folosi doar de dobanda de politica monetara, nu neaparat si de curs", a declarat guvernatorul, cu un ochi catre reprezentantii bancilor comerciale, pe care i-a avertizat: "Vremea castigurilor din trezorerie a trecut. Stiu ca masurile prudentiale ale BNR au dus bancile comerciale in pragul disperarii", a conchis guvernatorul BNR.
Sursa: Gandul


Please publish modules in offcanvas position.