BNR joaca la asteptare


Banca Nationala a Romaniei pare multumita de masurile de politica monetara luate in februarie. Singura surpriza a sedintei CA al BNR a fost decizia de a nu schimba nimic.
Toate supozitiile reprezentantilor pietei bancare si ale analistilor economici au fost ieri infirmate de rezultatele sedintei Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei. Insusi guvernatorul Mugur Isarescu a dat citire comunicatului prin care asistenta a fost informata ca rata dobinzii de politica monetara (cea care se astepta sa fie majorata) se mentine la 8,5%. La fel si sterilizarea substantiala a excesului de lichiditate.
Analiza evolutiilor recente din domeniile macroeconomic si monetar, precum si a perspectivelor acestora releva mentinerea procesului de dezinflatie pe traiectoria anticipata, in conditiile in care rata anuala a inflatiei continua sa se situeze in afara intervalului de variatie de +/- un punct procentual din jurul tintei de 5%.
In luna februarie 2006, rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 8,49%, comparativ cu 8,89% in luna precedenta, pe fondul mentinerii restrictivitatii la nivelul ansamblului conditiilor monetare.
""Consiliul de Administratie apreciaza ca persistenta, cel putin pe termen scurt, a presiunilor exercitate de cererea interna, dar si perspectiva unor potentiale socuri de natura ofertei (ajustarea preturilor administrate si modificari ale regimului accizelor) impun in continuare o restrictivitate sporita a politicii monetare"", a spus Mugur Isarescu, aratind ca BNR conteaza pe sprijinul altor componente ale mixului de politica economica in vederea contracararii presiunilor inflationiste.
CA al BNR este pregatit sa utilizeze intregul set de instrumente pentru a contracara presiunile inflationiste si pentru a mentine procesul de dezinflatie pe traiectoria programata - a spus Isarescu. Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR, dedicata politicii monetare, va avea loc pe 11 mai 2006.
Sursa: Cotidianul


Please publish modules in offcanvas position.