Euro sub 3,6 lei pana la sfarsitul anului


Dupa ce a crescut spectaculos in ultimele saptamani, cursul monedei europene ar putea reveni la cotatii mai scazute. Motivul il poate constitui surplusul de valuta care va intra in tara, in perioada urmatoare si care va trage in jos moneda europeana. Banca Nationala estimeaza la aproximativ 3 miliarde de euro aportul valutar anual al romanilor. Potrivit unor analisti, banii muncitorilor romani din afara vor duce la o apreciere a leului, iar euro va cobori sub pragul de 3,6 lei.
Oricum, luna noiembrie este una din lunile de varf ale cererii de valuta pe piata, din cauza cresterii importurilor de energie si de bunuri de consum. ""Fluxurile de valuta care vor veni in lunile noiembrie si decembrie ar putea sa puna ceva mai multa presiune pe curs si sa-l impinga sub 3,60 "", a declarat Radu Adrian, director la Romexterra. La randul sau, si vicepresedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, spune ca normal ar fi ca in perioada urmatoare cursul euro sa scada. ""M-as astepta ca, in urmatoarele trei luni, cursul de schimb leu-euro sa aiba o tendinta fie de mentinere, fie de usoara scadere "", a spus Oprescu. La scaderea cursului de schimb lucreaza si BNR, prin masurile luate. Recent, Banca Centrala a absorbit peste 6 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) printr-o emisiune de certificate de depozit pe trei luni, la o dobanda medie de 5,98%, in crestere cu 1,64 puncte fata de licitatia precedenta din octombrie. La un seminar pe teme bancare, o serie de presedinti de banci au declarat, mai voalat ori mai direct, ca trendul asteptat pe piata valutara este cel de apreciere a monedei autohtone.
Atat Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank, cat si Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR, au estimat scaderi de curs ale monedei europene. Dealerii din piata au insa pareri impartite in privinta cursurilor pentru perioada urmatoare. Majoritatea sunt de acord ca euro va ramane o perioada de timp in jurul valorii de 3,6 lei, in vreme ce altii spun ca politica actuala a BNR favorizeaza intrarea in piata a fondurilor speculative pe o perioada de 12-14 luni.
(Gandul)


Please publish modules in offcanvas position.