Creditele in valuta se scumpesc din ianuarie, ca urmare a cresterii dobanzilor


Creditele in euro se vor scumpi incepand cu luna ianuarie 2006, in urma majorarii dobanzii de catre Banca Centrala Europeana (BCE), ce urmeaza sa aiba loc in decembrie a.c. De scumpire nu vor scapa nici cei care au contractat imprumuturi in aceasta valuta pana la data maririi dobanzii de catre BCE si nici cele care vor fi luate dupa data precizata. Analistii financiari se asteapta ca majorarea din decembrie sa fie de 0,25-0,5 puncte procentuale. BCE a mentinut pana in prezent dobanzile de referinta la nivelul de 2% din iunie 2003.
""Orice ""miscare"" pe piata internationala are un anumit efect si pe piata autohtona. In general, sunt sesizabile ""miscarile"" de peste 0,25 puncte procentuale"", ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si prim-vicepresedintele executiv Alpha Bank, Radu Gratian Ghetea. Potrivit acestuia, nici dobanzile practicate de banci la creditele in moneda nationala nu vor ramane la nivelurile din prezent prea mult timp. ""Dobanzile la creditele ipotecare in lei vor creste la peste 10%"", a precizat Ghetea. In ceea ce priveste creditele de consum, presedintele ARB apreciaza ca dobanzile nu vor fi majorate: ""Sunt deja foarte sus si nu vad pe nimeni care sa-si permita sa faca acest lucru"".
Rata de crestere a creditelor acordate populatiei va fi de numai 25% in 2006 fata de 50% majorarea inregistrata in perioada ianuarie-august 2005, estimeaza Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Reducerea imprumuturilor acordate populatiei va fi acompaniata insa de revigorarea finantarilor acordate companiilor. Estimarile BNR situeaza creditul neguvernamental la aproximativ 21% din PIB la finele acestui an, cu 3,5 puncte peste ponderea detinuta in 2004. In analiza CNP se arata ca ponderea creditului neguvernamental privat a fost la sfarsitul lui 2004 de 10% din PIB, cel mai redus nivel din Europa, la egalitate cu Albania.
Creditele acordate de banci firmelor si populatiei au crescut in primele noua luni cu 24% in termeni reali, mai rapid decat in perioada similara din 2004. In acest an, valuta a castigat teren pe segmentul imprumuturilor acordate populatiei, reprezentand jumatate din totalul finantarilor. Totalul creditelor pentru firme si populatie a avansat anul trecut cu 26,3% in termeni reali, ajungand la aproape 420.000 miliarde de lei vechi.
Sursa: Gardianul


Please publish modules in offcanvas position.