Vin datoriile din urma


Expansiunea creditului neguvernamental nu a afectat calitatea portofoliului pe ansamblul sistemului bancar, a declarat, recent, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu, transmite Mediafax. Astfel, ponderea creditelor restante si indoielnice in total credite si in total activ s-a mentinut, anul trecut, la nivelul anului 2004 (0,3% si, respectiv, 0,2%), in timp ce ponderea creditelor restante si indoielnice in capitalul propriu s-a diminuat de la 2,1%, in decembrie 2004, la 1,5% la sfarsitul anului precedent.
Potrivit directorului Biroului de Credit, Serban Epure, valoarea creditelor restante totaliza, la sfarsitul primului trimestru din acest an, aproape 200 de milioane de lei noi, 80% din restante fiind inregistrate in cazul creditului de consum. Epure a aratat ca analizand structura restantelor pe tipuri de credite - credit de consum, credit ipotecar, linie de credit si credit pe card - se observa ca imprumutul de consum domina atat ca numar, cat si ca valoare a restantelor. Astfel, la sfarsitul lunii martie, valoarea restantelor din creditele de consum totaliza 167,5 milioane de lei, avand o pondere de 80% din total, sub aspectul numarului restantelor. Creditelor pe card le revine un procent de 15%, nivelul restantelor insumand 19,3 milioane de lei. Cele mai reduse restante au fost inregistrate in cazul creditelor ipotecare (3,6 milioane de lei) si a liniilor de credit (264.422 lei), cu ponderi de 1% din numarul total.
Majoritatea debitorilor (177.929) au obligatii restante curente la un singur participant la sistem. In prezent, transmit date in sistem un numar de 22 de banci (care acopera 96% din sectorul de retail), patru societati de credite de consum si o companie de leasing si sunt in curs de activare domeniile asigurari, recuperare creante si telefonie mobila.
Un studiu realizat de compania Coface Romania, intitulat ""Portretul robot al debitorului roman"", arata ca cei mai multi dintre restantierii inregistrati de institutiile de credit din Romania, respectiv 88%, au datorii cu valoarea sub 1000 euro, in timp ce datorii mari, de peste 3000 de euro, sunt inregistrate de numai 1,22% dintre debitori. Cei mai multi datornici sunt in Bucuresti (22% din total), in timp ce in Hunedoara sunt inregistrati 11% din debitori, iar 9% in Constanta. Potrivit studiului, cei mai multi dintre datornici sunt persoane de sex masculin, intre 30 si 40 de ani. De asemenea, aproape jumatate dintre debitori, respectiv 45%, nu pot fi identificati pentru ca, intre timp, si-au schimbat datele de contact. Cele mai mari rate de recuperare sunt estimate pentru Iasi (41% sanse de recuperare a debitelor), Galati (29%) si Suceava (28%) se mai arata in studiul Coface. In prezent, Coface Romania gestioneaza un portofoliu de 15.200 de cazuri, in valoare totala de 10,5 milioane euro. Totalul creditelor acordate populatiei se ridica, la sfarsitul lunii februarie, la 22,5 miliarde de lei.


Please publish modules in offcanvas position.