Noua forma a legii 31/90 a fost promulgata


Noua forma a legii 31/90 cu privire la societatile comerciale a fost promulgata si urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial. Una dintre modificarile cele mai importante pe care le aduce, se refera la cvorumul Adunarilor Generale ale Actionarilor. Se considera cvorum daca sunt prezenti actionarii ce detin impreuna un sfert din drepturile de vot, precizeaza noua lege. Pana acum era nevoie de prezenta a jumatate din membri cu drept de vot la adunarile ordinare si a trei sferturi din actionari la adunarile extraordinare, la prima convocare.
Implicatiile noii legi cu privire la societatile comerciale sunt de mare importanta pentru piata de capital, prin prisma modificarilor pe care le poate aduce in organizarea si functionarea celor 5 Societati de Investitii Financiare. Cu atat mai mult cu cat, de mai bine de jumatate de an, SIF-urile realizeaza in medie 70% din totalul valorii tranzactionate la BVB. Aprecierile, dar si volatilitatea deosebite inregistrate de SIF-uri in ultimele 6 luni, sunt legate si de starea de asteptarea a investitorilor cu privire la modificarile la legea societatilor comerciale.
Conform prevederilor actuale, decizia de schimbare a conducerii societatii sau de modificare a statutului nu se poate adopta decat cu 50% plus un vot. Pana acum insa, a fost practic imposibil sa se intruneasca cvorumul in Adunarea Generala Extraordinara data fiind dispersia foarte mare a actionariatului. Prin urmare, noua lege 31/90 poate antrena modificari fundamentale in structurile de conducere si in politicile de investitii ale fiecaruia dinte SIF-uri. In acelasi context, intentiile de incorporare a profitului in capitalul social si realizarea de majorari prin alocarea de actiuni gratuite, pot fi duse acum cu succes la capat, dupa nereusitele inregistrate de SIF3 si SIF2 in primavara anului trecut.
Sursa: TMC


Please publish modules in offcanvas position.