Proprietatea, ultima promisiune


Fondul Proprie tatea va intra la BVB in aprilie-mai anul viitor, aceasta doar daca Guver nul va urgenta adoptarea modificarii legislative necesare, spune Alexandru Paunescu, intr-un interviu acordat ziarului "Cotidianul".
Termenul mentionat de presedintele FP este al treilea dat de un sef al institutiei, de cind aceasta a fost infiintata. Primul presedinte, Nicolae Ivan, evoca drept termen luna mai a acestui an, iar actualul sef, Alexandru Paunescu , spunea la nu mi rea sa ca listarea va fi in toamna lui 2006. Respectarea noului termen - primavara anului viitor - este conditionata de adoptarea de catre Guvern a ordonantei de modificare a legii privind reforma in domeniile pro prietatii si justitiei. De aceea lui Alexandru Paunescu ii este greu sa dea terme ne pe care sa le mai si respecte. "Atunci cind nu am ordonanta pe care o astept de doua luni, imi e foarte greu sa dau un calendar (al listarii - n. red.). Eu o asteptam la final de iulie si sintem in septembrie si nu o avem. O astept sa apara intr-un viitor mai mult sau mai putin incert", adauga acesta. De la momentul adoptarii ordonantei, pasii sint evaluarea capitalului social - etapa care se va incheia in decembrie -, alegerea fund managerului - care va avea loc in termen de doua luni, doua luni si jumatate de la incheierea evaluarii. De la momentul selectarii administratorului de fond, "listarea nu o vad intirziata mai mult de o luna si jumatate, doua. Pre supunind ca ordonanta va aparea la 15 octombrie, putem avea fund managerul unde va in martie, iar listarea in aprilie-mai 2007", spune Paunescu.
Evaluarea impusa prin proiectul ordonantei va fi facuta de un evaluator care va fi selectat luna viitoare. Aceasta va fi realizata prin doua metode diferite, in cazul companiilor absente la bursa si al celor deja listate. Eva luatorul va trebui acceptat atit de Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania, cit si de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Deocamdata, FP elaboreaza caietele de sarcini necesare licitatiei prin care va fi ales acest evaluator. Redimensionarea capitalului social in functie de rezultatul evaluarii va duce la majorarea acestuia, deoarece unele actiuni detinute de FP au intrat la formarea capitalului social initial de 3,9 miliarde de euro cu valoarea contabila, or, potrivit ordonantei se va lua in calcul valoarea la bursa.
"Ma astept ca, dupa evaluare, valoarea activelor sa fie mai mare decit valoarea capitalului social. In primul rind, ginditi-va ca avem Transelectrica si ca valoarea contabila a ajuns sa fie mult mai mica decit valoarea pietei, a actiunii cotate pe bursa", explica Paunescu. El adauga ca fund managerul va fi ales inainte de listare, deoarece aceasta va credibiliza FP si nu este exclus ca administratorul ales sa aduca si investitori. In functie de volumul initial de actiuni pe bursa in primele zile, valoarea de tranzactionare a acestora ar putea fi inferioara celei nminale, dar acesta este doar un scenariu, spune preseditele FP.
Absenta ordonantei de urgenta menite sa deblocheze activitatea fondului determina ca acesta sa aiba in continuare doar 97 de actionari. Mai precis, Paunescu spune ca nu exista bine precizata in actuala legislatie modalitatea de conversie a titlurilor de des pa gubire in actiuni si nici nu e mentionata care este institutia abilitata sa faca aceasta. Ca urmare, desi Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor a inaintat 2.000 de dosare de despagubire, titularii acestora nu au devenit si actionari.
"Din pacate, nu exista un text care sa spuna cu claritate cum se face sau chiar ca FP ar fi raspunzator (de emitere - n.red.). De aceea trebuie lamurita povestea aceasta prin ordonanta", spune presedintele FP. Paunescu adauga ca fosta conducere a Fondului Proprietatea a emis actiunile pe baza unei "variante personale de interpretare". "Am nevoie de un text de lege care sa spuna clar cum se face, caci pina acum s-a facut pe o varianta personala de interpretare a legii", precizeaza presedintele. Indiferent de luna in care vor deveni actionari, despagubitii nu vor fi dezavantajati in vreun fel si nu vor avea drepturi mai mici decit primii actionari.
Sursa: Cotidianul


Please publish modules in offcanvas position.