Manipularea pe piata de Capital


Articol din: Afaceri si Economie | Sursa: Antena3
CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare) asteapta de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) raspunsul la solicitarile privind prevederile ce tin de prevenirea si detectarea practicilor de manipulare a pietei, aspecte care, potrivit directorului general al Bursei, au fost incluse in proiectul Codului Bursei inaintat institutiei de reglementare. ""In prezent, CNVM se afla in situatia de a astepta de la Bursa de Valori Bucuresti raspunsul la solicitarile expres formulate cu privire la completarea continutului Codului Bursei"", se arata intr-un comunicat al CNVM.
Principala solicitare a Comisiei a fost legata de obligativitatea inserarii in textul Codului a prevederilor legate de prevenirea si detectarea practicilor de manipulare de piata, in conformitate cu cerintele imperative ale legii privind piata de capital. Directorul general al BVB, Stere Farmache, sustine existenta precizarilor de rigoare, mentionand ca subiectul va fi discutat in Comitetul Bursei. Comisia mentioneaza ca solicitarile au fost exprimate inca din perioada in care s-au derulat procedurile de autorizare a BVB ca operator de piata integral privat, cand au avut loc mai multe runde de discutii intre reprezentantii CNVM si cei ai BVB cu privire la includerea in Codul Bursei a acestor prevederi.
""Din dorinta de a evita vidul de reglementare si toate celelalte probleme care ar fi putut fi generate pe piata de o astfel de situatie, inca de la momentul autorizarii, Comisia a decis, prin chiar textul deciziei de autorizare a pietei reglementate administrate de operatorul de piata S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A., ca Bursa de Valori Bucuresti sa fie obligata sa aplice in continuare reglementarile in vigoare la acea data, pana la momentul autorizarii celor noi"", se mentioneaza in comunicat.
CNVM a autorizat, la finele lunii ianuarie, ca operatori de piata, BVB si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, precum si pietele reglementate administrate de aceste entitati. Cerintele aduse de Comisie in atentia celui de-al doilea operator privat de piata, Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu, privind existenta unor prevederi clare si complete legate de prevenirea si detectarea practicilor de manipulare de piata au fost deja indeplinite, cu promptitudine, potrivit CNVM.
Referitor la fuziunea Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu cu BVB, CNVM arata ca adunarile generale ale actionarilor sunt singurele care au dreptul sa decida asupra acestui proces, a perioadei si a etapelor de desfasurare, in cazul in care el va avea loc. In ceea ce priveste demisia inspectorului general al Bursei de Valori Bucuresti, Ionel Oprea, Comisia sustine ca analizeaza si va hotari, la momentul potrivit, asupra oportunitatii mentinerii pe mai departe a functiei de inspector general al pietelor reglementate.


Please publish modules in offcanvas position.