Cat te costa sa-ti iei banii inapoi


Cand ai o suma de bani si te gandesti la un mod de a-i investi, iei in calcul toate posibilitatile oferite pe piata. Cele mai la indemana solutii sunt plasarea la banca, fie intr-un depozit, fie pe un card, pentru a avea acces la ei permanent, ori achizitionarea de unitati la un fond de investitii. In functie de profilul fondului si de temperamentul de investitor (puteti observa in pagina alaturata trei modalitati de a jongla cu banii in functie de temperament: Prudentul, Moderatul si Aventurierul), puteti plasa banii la un fond de investitii care sa se muleze perfect pe profilul dvs. Sau, pur si simplu, alegeti un depozit bancar. Dupa o perioada, comparati cu inflatia, scadeti impozitul si vedeti cam cat este, in fapt, castigul. Pentru a avea acces la bani din nou sau cand apreciati ca s-a scurs suficient timp, va veni momentul in care veti retrage banii. Atunci veti afla ca este un cerber inaintea banilor. Poarta fiorosul nume, de ""comision de retragere"". Daca institutiile financiare lucreaza cu bani si treaba lor este sa scoata bani din orice, chiar si din simpla operatiune a retragerii, trebuia sa vina si acest moment mai devreme sau mai tarziu. Pentru a incuraja pastrarea banilor in respectivul plasament, banca sau fondul de investitii taxeaza retragerea.
In cazul retragerii din depozit, comisionul larg raspandit este de 0,5%. Este practicat de BCR, BRD, HVB Bank si Raiffeisen Bank. Deasupra liniei rosii se afla ABN AMRO (0,75%), Bancpost (0,6%), OTP Bank (0,5%, minimum 0,50 lei care, in cazul unei retrageri mai mici de 100 de lei, poate reprezenta un procent mai mare: pentru 50 lei inseamna 1%). Sub medie se afla San Paolo IMI Bank (0,4%), Banca Transilvania (0,35%), Romexterra Bank (0,35%) si Unicredit (0,15%). Lipsa comisionului poate fi intalnita la Alpha Bank, Banca Romaneasca, Banca Tiriac, Eurom Bank, Finansbank, Libra Bank si Piraeus Bank. In cazul unui comision mediu de 0,5%, pierzi dobanda pe circa o luna.
In cazul cardurilor, comisionul poate strica totul, deoarece cvasitotalitatea bancilor practica dobanzi la vedere, care prin definitie sunt extrem de mici (0,1-0,5%).
Astfel, comisionul de retragere anuleaza profitul ce s-ar fi obtinut daca banii ar fi ramas acolo un an. Dar pe piata exista numai doua carduri care merita sa fie luate in calcul ca posibilitati de economisire: cele de la ING Bank si cele de la Piraeus Bank (cu dobanzi de 6,85% si, respectiv, 7%). In general, comisionul de retragere practicat de banci este de 0,2%. Bancile care practica aceasta medie pentru cardurile in lei sunt Bancpost, Banca Transilvania, BRD si ING Bank. Comisioane mai mari sunt la Unicredit (0,5%), Eurom Bank-Mastercard (0,3%, minimum 0,50 lei), Piraeus Bank (0,3%), San Paolo IMI Bank (0,25%), Banca Romaneasca-VISA Gold (0,2%, minimum 1 leu), Eurom Bank-Maestro, Volksbank (0,2% + 0,50 lei), Banca Romaneasca-VISA Electron si Classic (0,2%, minim 0,40 lei), HVB Bank (0,2%, minim 0,10 euro), Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si Carpatica (0,2%, minimum 0,20 lei). Comisioane mici sunt practicate de BCR (0,1%, minimum 0,20 lei), Banca Transilvania-Maestro Mondo (0,1%). Comision zero este practicat de Alpha Bank, Banca Transilvania-VISA Electron Global, Banca Tiriac, CEC, Finansbank si Pro Credit Bank.
Nu trebuie uitat comisionul cel mai mare, practicat de aproape toate bancile, daca retrageti bani de la alt bancomat: 0,5% + 2,50 lei. Exceptie fac doar Alpha Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Piraeus Bank si Volksbank, care au un acord in baza caruia comisionul de retragere de pe un card al uneia dintre ele introdus in bancomatul altei banci cuprinse in protocol se taxeaza cu doar 0,5% + 0,50 lei (cu 2 lei mai putin decat in mod normal). In cazul ING Bank, pentru a avea un profit minim, banii trebuie pastrati pe card 11 zile inainte de retragere. In cazul Piraeus Bank, banii trebuie sa ramana 16 zile pentru a obtine un profit minim.
In cazul fondurilor de investitii, comisioanele variaza de la o categorie la alta. In general, retragerile in primele luni sunt penalizate chiar si cu 10% (mai ales in cazul fondurilor de actiuni), pentru ca pe parcurs comisionul de retragere sa scada progresiv, chiar pana la 0% (solutie practicata mai ales de fondurile monetare).
Sursa: Banii Nostri


Please publish modules in offcanvas position.