Bursa va creste cu o treime anul viitor


Lichiditatea pietei bursiere romanesti ar putea creste cu 50% anul viitor, iar indicele BET, care arata evolutia preturilor celor mai lichide actiuni listate, se va aprecia cu 30%.
""Ma astept in continuare la un an bun in 2006. Indicele BET, care arata evolutia preturilor celor mai lichide actiuni listate, se va aprecia cu 30%, iar lichiditatea pietei bursiere romanesti ar putea creste cu 50%. Desigur, ne dorim ca structura actuala de emitenti si de instrumente financiare sa se dezvolte cit mai curind. In lipsa unor emitenti si instrumente noi, perioada de crestere a bursei se va opri, probabil, in 2007"", sustine Razvan Pasol, presedintele SSIF Intercapital Invest.
Se estimeaza ca in 2006 va fi listata la bursa cel putin o companie mare de utilitati, probabil Transelectrica, iar daca lucrurile merg bine, si altele. Pentru anul viitor, presedintele Intercapital Invest recomanda investitorilor actiunile din sectorul petrolier. ""As urmari cu mare atentie sectorul petrolier. Actiunile Petrom mi se par interesante, la fel ca si actiunile SSIF Broker. Pe linga acestea, as miza in continuare pe actiunile SIF si actiunile BRD"", apreciaza Pasol. Potrivit proiectului ""O Piata Puternica"", in 2006 ar mai trebui listate la Bursa SC ""Electrica Transilvania Nord"" SA ( 10% dintre actiuni), SC ""Electrica Muntenia Nord"" SA (10% dintre actiuni), CN ""Administratia Porturilor Maritime"" SA Constanta( 15% dintre actiuni), SN ""Transgaz"" SA (5% dintre actiuni), SN ""Romgaz"" SA (5% dintre actiuni), CN ""Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti"" SA (15% dintre actiuni).
Un sondaj realizat pe site-ul kmarket.ro la sfirsitul lui 2004 indica drept cea mai puternica optiune pentru evolutia BET in 2005 un interval de crestere intre 30 si 60%. Pina acum, indicele a acumulat in jur de 52%, cresterea situindu-se in intervalul prognozat. Dar toata lumea recunoaste insa ca evolutia spectaculoasa a SIF-urilor din acest an (plus 161% pentru indicele BET-FI) a depasit toate asteptarile analistilor si participantilor de pe piata de capital. Si in 2005 titlurile aflate in topul preferintelor investitorilor au fost blue-chip-urile listate la bursa: societatile de investitii financiare, bancile, actiunile petroliere.
Analistii considera normal ca actiunile solide, lichide si care au atit un istoric bun, cit si potential de crestere sa fie in continuare urmarite de investitori.
Sursa: Cotidianul


Please publish modules in offcanvas position.