Actiunile au luat-o in jos


Sedinta de tranzactionare de ieri a adus primele scaderi ale cotatiilor actiunilor, dupa cresterile din ultima perioada. Cele mai lichide zece titluri, cu exceptia celor ale societatilor financiare, au coborat cel mai mult, cu 1,8%, in timp ce, la nivelul intregii piete, pierderea a fost de 1,3%. SIF-urile au fost in cadere cu 1,6%.
Valoarea tranzactiilor s-a mentinut ridicata, de 41,5 milioane de lei, adica 11,9 milioane euro, fapt datorat volumelor mari transferate. Brokerii asteptau aceste corectii negative, considerandu-le o urmare fireasca a cresterilor consecutive pe mai multe zile.
Scaderile au avut loc insa pe fondul schimburilor cu pachete semnificative de actiuni, si nu pe volume mici, ceea ce arata, potrivit analistilor, ca multi investitori au optat pentru marcarea profiturilor.
Dupa o crestere a preturilor actiunilor de aproximativ 6%, investitorii au dorit sa-si marcheze profitul si sa cumpere, apoi, titluri la preturi mai mici"", declara Ana Marasescu, broker la societatea Invest Trust.
Pe o piata dominata de vanzatori, titlurile petroliere au facut obiectul celor mai multe tranzactii, schimburile insumand, in acest caz, peste 80 de milioane de actiuni. Rompetrol Rafinare s-a mentinut pe prima pozitie cu un volum de 69,1 milioane titluri tranzactionate si cu un rulaj de 7,6 milioane lei. Scaderea a fost relativ mare, de 4,3%, astfel ca o actiune a ajuns la 0,1100 lei.
La randul lor, titlurile Petrom au pierdut 2,3%, inchizand sesiunea bursiera la 0,4670 lei/actiune. S-au facut tranzactii cu 10,3 milioane de actiuni, la valoarea totala de 4,9 milioane lei. Brokerul de la Invest Trust afirma ca actiunile SNP au scazut cel mai mult, deoarece si-a inceput cresterea inaintea celorlalte actiuni"".
Titlurile bancare au urmat intocmai tendinta pietei. Astfel, actiunile Bancii Transilvania au scazut cu 0,5%, pe fondul transferurilor a 4,4 milioane titluri, asadar, un volum relativ mare. Rulajul a fost de 4,4 milioane lei. Pretul unei actiuni TLV a atins, la finalul sedintei, 0,9900 lei/actiune.
In prima parte a sesiunii, actiunile TLV au inregistrat o crestere semnificativa, pretul atingand maxime istorice, motiv pentru care investitorii au hotarat sa vanda, pentru a-si marca profitul"", precizeaza Ana Marasescu. Actiunile BRD, au trecut printr-o scadere ceva mai mare, de 1,5%, pana la 12,8000 lei/actiune, dupa ce, in sedinta precedenta atinsese pragul de 13,0000 lei/actiune.
Pe piata SIF-urilor, schimburile cu titluri SIF 5 Oltenia au inregistrat cea mai mare valoare, de 5,5 milioane lei, in conditiile in care s-au tranzactionat 3 milioane actiuni. Cotatia a fost in coborare cu 1,6%, inchizand la 1,7800 lei/actiune. Un volum mare de actiuni s-au transferat si in cazul SIF 2 Moldova, de 3,4 milioane actiuni, valoarea totala fiind de 5,3 milioane lei.
Pretul unui tiltu SIF 2 a ajuns la 1,5000 lei/actiune. Brokerul spune ca, in general, cele mai multe tranzactii se fac cu aceste doua societati financiare. SIF 5 are cea mai buna valoare contabila, asemenea SIF 2, la care insa se adauga capitalul social mare"".
Cel mai mult au pierdut, ieri actiunile SIF 3 Transilvania, de 2,3%, inchizand la 1,6800 lei/actiune. S-au tranzactionat un milion actiuni, la valoarea totala de 1,8 milioane lei.
Flamingo a avut o evolutie pozitiva, spre deosebire de celelalte blue-chipsuri. Cotatia actiunilor a urcat cu 2,4%, pana la 2,5300 lei/actiune, din cauza anuntului conducerii companiei privind majorarea capitalului social, dupa cum sustin brokerii.
Avand in vedere ca scaderea de ieri, de aproximativ 2%, nu a fost foarte mare, este posibil ca si in urmatoarele sedinte deprecierea actiunilor sa continue"", este de parere Ana Marasescu


Please publish modules in offcanvas position.