Lichiditati reduse la Bursa


Operatiunile de vinzare si cumparare de actiuni, la Bursa de Valori Bucuresti, au inregistrat vineri 10 iunie 2005 cel mai scazut nivel din acest an. Valoarea lichiditatilor a coborit, vineri, la Bursa de Valori Bucuresti, la 78,4 miliarde lei, desi indicele general al Bursei BET si indicele celor mai lichide zece companii BET-C au stagnat.
Astfel, SIF Oltenia a fost cel mai tranzactionat emitent, inregistrind tranzactii de 13,9 miliarde de lei, cotatia actiunii urcind cu 2,4%, la 12.800 de lei. Pe al doilea loc s-a situat Banca Transilvania, care a perfectat operatiuni de 12,3 miliarde de lei, pretul actiunii ajungind la 7.200 de lei, o cotatie in crestere cu 1,4%. SIF Moldova a inregistrat, vineri, cea mai semnificativa crestere a cotatiei dintre companiile lichide, de 2,9%. Astfel, Sif Moldova a inchis sedinta la 10.800 de lei/actiune. Tranzactiile derulate cu titlurile celor cinci SIF-uri au totalizat 40,4 miliarde de lei, mai mult de jumatate din lichiditatea totala inregistrata vineri.
Pentru Petrom si Rompetrol Rafinarie au fost derulate transferuri de 8,5 miliarde de lei si respectiv 3,8 miliarde de lei. ""In aceasta saptamina s-a inregistrat o revenire a pretului actiunilor.
Evolutia Bursei va continua sa fie oscilanta, aceasta fiind caracteristica unei piete cu o lichiditate redusa. Orice flux de numerar, orice intrare de bani in piata duce la cresterea preturilor"", spune Rares Nilas, directorul companiei de intermediere BT Securities.
BVB a redus comisioanele de tranzactionare de la 0,18% la 0,15%, de la 1 iunie, pe care le platesc intermediarii pentru tranzactiile derulate pe sectiunea de piata Regular, decizie avizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). ""Reducerea cu aproape 17% a comisioanelor de tranzactionare se inscrie in politica promovata de Bursa de Valori Bucuresti, de reducere a costurilor de operare a pietei"", a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Comitetului Bursei.
(Cotidianul)


Please publish modules in offcanvas position.