Coface: Romania, trei-patru ani fara crize economice


In urmatorii trei-patru ani, Romania nu se va confrunta cu nici o criza economica majora, dar adoptarea monedei unice europene ar putea conduce la aparitia unei crize valutare, a declarat presedintele companiei de consultanta financiara Coface International, Jerome Cazes.
Cazes a mai explicat ca din cauza faptului ca romanii s-au imprumutat in valuta, exista un potential risc de supraincalzire a economiei, un risc inflationist si unul de creditare. Totodata, presedintele Coface International a declarat ca "este vizibil ca riscurile sunt mai coborate in Romania decat in Bulgaria". "Ritmul de crestere al economiei romanesti e prea accelerat. De pilda, 65% din companiile romanesti aveau, anul trecut, cresteri care se scriu cu doua cifre. E ca atunci cand consuci o masina. Cand mergi incet, riscul de accident e mult mai redus decat atunci cand viteza e rapida", a explicat Jerome Cazes. Coface va revizui riscul asociat Romaniei in a doua parte a anului viitor, a mai precizat Cazes.
Romania are in prezent un rating A4 si sanse mari de a urca o treapta, pana la A3, daca va intra in grupul UE in 2007, a mai spus Cazes.
Din perspectiva Coface, Romania se plaseaza in "esalonul" doi al economiilor cu grad mare de risc, alaturi de Slovacia si Indonezi, pe primul loc al celor mai riscante economii aflandu-se Ungaria si Turcia.
Dupa integrarea in Uniunea Europeana, compania de consultanta financiara ar putea ridica, de la A4 la A3, ratingul atribuit Romaniei, chiar daca riscul de tara nu va disparea. "Cred ca Romania va ajunge la un rating A3, de la A4, cat are in prezent, dupa integrarea in Uniunea Europeana, desi riscul de tara nu va disparea. Ungaria, de pilda, care intrat cu un rating mai bun in UE, a coborat ulterior", a mai declarat presedintele Coface International, Jerome Cazes.
Sursa: Banii Nostri


Please publish modules in offcanvas position.