Preturile apartamentelor vor creste dupa aderare


Romanii se asteapta in continuare la accentuarea tendintei de crestere a preturilor platite pentru mai multe tipuri de locuinte dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007.
Potrivit rezultatelor finale ale unui sondaj realizat de site-ul BaniiNostri.ro, majoritatea repondentilor sunt de parere preturile apartamentelor vor creste dupa data mentionata.
Astfel, la intrebarea "Care credeti ca va fi tendinta preturilor apartamentelor dupa 1 ianuarie 2007", un procent de 58,3% dintre cei care au raspuns s-au exprimat in favoarea tendintei de crestere, in timp ce mai putin de jumatate dintre acestia (23,1%) sunt de parere ca preturile apartamentelor vor scadea.
In acelasi timp, 18,6% dintre cei intervievati s-au exprimat in favoarea ideii ca preturile la apartamente vor stagna dupa data aderarii Romaniei la comunitatea europeana. Potrivit unui cotidian central, este de asteptat ca preturile apartamentelor sa creasca in conditiile in care preturile platite de cumparatori pentru terenuri au crescut simtitor in ultimii ani. Pana la aparitia de noi cartiere, investitorii se indreapta catre apartamentele de bloc, cererea fiind orientata in principal in directia apartamentelor vechi datorita preturilor mai mici.

Pe de alta parte, potrivit ziarului Gardianul, pretul apartamentelor vechi din blocuri va creste cu peste 10% in urmatorii doi ani, apreciaza analistul imobiliar Radu Zilisteanu. Valoarea apartamentelor noi se va majora cu cateva procente din 2007, in conditiile unei cereri tot mai mari.
Analistii economici sustin ca explozia preturilor la proprietatile imobiliare este consecinta celor sapte ani de crestere economica, tendinta care va continua si in anii de dupa aderare. In prezent, preturile apartamentelor de bloc din Capitala sunt comparabile cu cele din Germania si Italia, la un nivel de confort mult mai redus. O situatie aparte se inregistreaza in Croatia unde preturile locuintelor din capitala Zagreb sunt mai mici decat in unele orase cu potential turistic important.
Cea mai scumpa localitate din Croatia este Dubrovnik, statiune turistica renumita pentru arhitectura medievala. Daca o garsoniera de 43 mp situata in Zagreb costa aproximativ 74.000 de euro, pretul unei garsoniere mai mici, de 28 mp, in Dubrovnik se ridica la aproape 100.000 de euro.
La sondajul realizat in perioada 14 – 20 august pe site-ul BaniiNostri.ro au votat un numar de 156 de vizitatori unici.
Sursa: Banii Nostri


Please publish modules in offcanvas position.