Tot mai multi romani renunta la economiile in lei pentru cele in dolari


De teama ca inflatia sa nu le erodeze economiile, tot mai multi romani renunta la economisirea in lei, in favoarea economiilor in dolari. Analistii spun ca aceasta tendinta este normala, intrucat fiecare doreste sa-si protejeze la maxim banii. ""Economisirea depinde de veniturile oamenilor - cand ele cresc, inclinatia de a economisi este mai mare - si de remunerare. Daca dobanzile pasive sunt persistent negative, economisirea este lovita. Acest risc creste pe masura ce perioada de dobanzi vizibil real negative se prelungeste"", a declarat profesorul de economie Daniel Daianu. Pe de alta parte, lipsa unor instrumente alternative de plasare a banilor incetineste si mai mult procesul de economisire. ""Nivelul de economisire s-ar putea sa scada, mai ales daca inflatia ramane ridicata in urmatoarea perioada. In plus, economisirea este limitata datorita lipsei de instrumente de economisire care sa reprezinte o alternativa la depozitele bancare. Investitiile la bursa sau in fonduri mutuale nu reprezinta, deocamdata, alternative pentru economisire deoarece ele au un grad de risc ridicat. ""Singura alternativa in perioada urmatoare o va oferi privatizarea sistemului de pensii"", afirma si Florin Citu, Chief Economist la ING.
Profesorul Daianu mai spune ca una din motivatiile care impinge economisirea spre valute este coabitarea inflatiei cu dobanzile real-negative din domeniul bancar.
""Reorientarea cetatenilor spre economisire in valuta decurge din persistenta inflatiei inalte cumulate cu dobanzi real negative. Iar, aprecierea leului nu ar stopa reorientarea"", mai spune fostul ministru al Finantelor.
Apetitul pentru plasamente in dolari, dar si in moneda europeana a fost readus in discutie in ultima perioada, pe fondul temerii unei inflatii puternice, ca si a incertitudinii privind politica pe care Banca Nationala o va aplica in perioada urmatoare. Prin semnalele pe care le da Banca Nationala, guvernatorul Isarescu va tine cu dintii de tintirea inflatiei, indiferent unde se va duce cursul de schimb. Riscul BNR este ca Guvernul sa nu coopereze pe deplin in domeniul fiscal, astfel ca cei care pierd din eventuala depreciere a euro (vezi cazul exportatorilor din vara trecuta) sa puna in pericol politicile BNR.
Sursa: Gandul


Please publish modules in offcanvas position.