Cele cinci SIF mizeaza pe plasamente in titluri de participare OPC


Activele nete ale societatilor de investitii financiare (SIF) au totalizat la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut 5,068 miliarde de lei noi (RON), in crestere cu 1,6 la suta fata de luna anterioara si cu 57 la suta fata de sfarsitul anului 2004, conform datelor centralizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv. Exprimata in moneda unica europeana, suma activelor nete ale SIF-urilor a fost la finele anului 2005 de 1,378 miliarde de euro, in crestere cu 69,4 la suta fata de 2004, interval in care aprecierea leului fata de moneda euro a fost de 7,8 la suta.
In privinta detinerilor celor cinci SIF-uri din capitalul social al unor societati listate atat la Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe RASDAQ, SIF Oltenia ocupa primul loc la acest capitol, cu detineri in valoare de 1,262 miliarde RON, din care peste 97 la suta sunt considerate imobilizari financiare pe termen scurt. La polul opus, cu cele mai mici detineri, se situeaza SIF Moldova, acestea insumand 736 milioane RON. La aprecierea valorii portofoliului de titluri cotate in perioada analizata ordinea este SIF Transilvania - 4,2 la suta, SIF Moldova - 3,94 la suta, SIF Muntenia - 3,2 la suta, SIF Oltenia - 2,6 la suta, iar SIF Banat-Crisana a inregistrat o depreciere de 11,7 la suta.
In activele totale ale SIF-urilor trendul descendent al detinerilor de titluri de stat inceput in luna august a continuat si in luna decembrie, valoarea totala a acestora ajungand la doar 10,07 milioane de lei, in scadere cu 50 la suta fata de luna noiembrie. In aceeasi perioada disponibilitatile SIF-urilor plasate in certificate de depozit si depozite bancare s-au redus cu 12,1, respectiv 7,4 la suta. Obligatiunile municipale si corporative nu ocupa o pondere insemnata in totalul portofoliului celor cinci SIF nici in luna decembrie, in schimb a crescut ponderea plasamentelor in titluri de participare OPC (organisme de plasament colectiv) cu peste 53 la suta fata de noiembrie, ajungand la 3,2 milioane RON.
Nivelul de capitalizare pe ansamblul SIF-urilor, atins la finele lunii decembrie, a fost de peste 6,5 miliarde RON, fiind cu 4,4 la suta mai mare decat in luna anterioara.
Sursa: Romania Libera


Please publish modules in offcanvas position.