Romania, mai putin atractiva pentru straini in acest an, fata de 2004


Potrivit reprezentantilor OECD, in 2005, tara noastra va atrage investitii de circa 3,5 miliarde de euro. Astfel, valoarea totala a investitiilor straine va fi cu peste 500 de milioane de euro mai mica decit in 2004.
Conform raportului Organizatiei Europene pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD), Romania va fi urmata in clasamentul investitiilor straine in aceasta zona de catre Bulgaria, cu 1,8 miliarde de euro, Croatia - cu un miliard de euro si Serbia si Muntenegru - cu 800 de milioane.
Raportul arata ca tarile din Europa de Sud-Est au implementat reformele de aliniere cu celelalte tari in domeniul impozitelor, iar Romania a aderat la instrumentele de investitii ale OECD. Acestea au introdus unele dintre cele mai mici impozite din Europa. Astfel, Serbia are impozit pe prof it de 10%, Bulgaria - 15%, iar Romania 16%.
In 2004, peste 80% dintre investitiile facute in zona Europei de Sud-Est au fost atrase de Romania - peste patru miliarde de euro, Bulgaria - 2,1 miliarde de euro si Croatia - 921 de milioane. Aceste statistici releva insa un fapt ingijorator. Daca tari precum Croatia si Serbia au atras in 2005 mai multe investitii, Romania, chiar daca se mentine pe primul loc, a atras investitii mai mici cu peste jumatate de miliard de euro.
Concluziile raportului OECD sint ca zona are nevoie de mult mai multe investitii straine pentru a ajunge din urma tarile dezvoltate si ca se asteapta o reorientare a investitorilor spre Balcanii de Vest, in tari ca Serbia si Albania.
(Cotidianul)


Please publish modules in offcanvas position.