Cazuri in care e-Factura este obligatoriu de utilizat incepand cu 1.07.2022

Expirat

Conform prevederilor art. 10-12 din OUG 120/2021 si a celor derogatorii de la art. XXXVII din OUG 130/2021, incepand cu data de 1 iulie 2022 utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura pe relatia comerciala B2B este obligatorie pentru produsele cu risc fiscal ridicat, asa cum au fost ele identificate prin OPANAF 12/2022 (legume-fructe, bauturi alcoolice, produse minerale, inclusiv agregate, constructii noi si imbracaminte si incaltaminte).


Constructia noua este definita la art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 3 si 4 din Codul fiscal si reprezinta constructia livrata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii, precum si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea constructiei sau a partii din constructie, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii, respectiv valoarea inregistrata in contabilitate in cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidenta contabila sau valoarea stabilita printr-un raport de expertiza/evaluare, in cazul altor persoane impozabile.


In cazul in care cladirea de birouri finalizata in anul 2013 nu a fost modernizata sau transformata, astfel incat sa fie considerata constructie noua in sensul art. 292 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal, ea va fi tratata ca o constructie veche si va putea fi vanduta fara utilizarea obligatorie a sistemului RO e-Factura.


Avansurile pentru construirea unui imobil sunt avansuri aferente livrarii unei constructii noi si, in consecinta, va fi nevoie de utilizarea sistemului de facturare electronica RO e-Factura.


Please publish modules in offcanvas position.