Guvernul a aprobat majorarea salariu minim 200 lei care să nu fie supusă taxări

Expirat

În ședința de Guvern din 18.05.2022 s-au aprobat doua măsuri importante: (i) prima vizează posibilitatea majorării salariului minim de 2.550 lei cu 200 lei care sa nu fie supuși nici unei taxe; (ii) a doua vizează posibilitatea acordări a 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil.

În urma ședinței de Guvern din 18.05.2022 Guvernul a prezentat următorul comunicat:

”În primul rând, Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea Legii 207 din 2015 privind Codul de Procedură Fiscală, un act normativ aprobat astăzi, prin care Executivul, așa cum a promis şi așa cum pachetul “Sprijin pentru România”, elaborat la nivelul coaliției de guvernare, a stabilit, în urmă cu o lună, astăzi se aprobă facilitatea temporară a scutirii de plată a impozitului și a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.

Practic, începând cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include aici sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a actului normativ și până la data de 31 decembrie 2022 inclusiv pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit conform contractului individual de muncă, fără a include sporuri sau alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Angajații pot beneficia de o creștere salarială necesară pentru a putea face față acestei perioade marcată de creșterea prețurilor la produsele de bază. Practic, categoria de cetățeni, categoria de români vizată de această măsură face parte din categoria afectată, poate, chiar mai greu decât alte categorii de această perioadă complicată și este o măsură care vine în sprijinul angajaților, dar în egală măsură și în sprijinul angajatorilor care vor putea să mărească cu 200 de lei salariile angajaților cu salarii mici, fără a dubla această responsabilitate asumată și prin taxe și impozite suplimentare.

Prevederile Ordonanței de Urgență nu sunt aplicabile personalului plătit din fonduri publice și, în acest context, aș vrea doar să reamintesc mesajul pe care prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a transmis astăzi, la întâlnirea cu mediul de afaceri, cu antreprenorii români, legat de sistemul de impozitare. Guvernul nu intenționează să introducă taxe noi în acest an și tot ceea ce face, practic, în colaborare cu mediul de afaceri este să realizeze o optimizare fiscală pe baza unei analize, firească această analiză în orice stat european. Nu putem discuta despre taxe care să vină peste noapte fără a fi discutate cu mediul de afaceri și care să genereze un impact.

De altminteri, așa cum a subliniat și premierul Nicolae Ciucă, economia românească are nevoie de predictibilitate, de stabilitate și de încredere pentru a consolida acest ritm de creștere care plasează, după cum am văzut cifrele, confirmate nu doar de Institutul Național de Statistică din România, dar și de Eurostat; România are cea mai mare creștere a economiei la nivelul Uniunii Europene și acest lucru trebuie să fie consolidat printr-o relație bazată pe încredere cu mediul de afaceri, dar și prin stimularea investițiilor și atragerea fondurilor europene în țara noastră.

Revenind la pachetul ”Sprijin pentru România” și la cea de-a doua măsură pe care astăzi Guvernul a aprobat-o, prin hotărârea de astăzi este instituită schema de ajutor de stat pentru a compensa creșterea prețului la combustibil, pentru alimentarea motoarelor ca urmare a măsurilor necesare pe fondul conflictului armat din Ucraina, a agresiunii militare ruse de acolo, precum și modificarea anexei numărul 2 la Hotărârea de Guvern 370/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Cu toții am văzut ceea ce s-a întâmplat cu prețul la carburant, ca atare, această măsură decisă astăzi de Guvern prin hotărâre va operaționaliza schema de sprijin de ajutor de stat prin care operatorii economici de transport rutier de mărfuri și persoane vor beneficia de ajutor. Peste 3.000 de companii vor beneficia de fonduri care totalizează 300 de milioane lei, acești bani vor compensa creșterea prețurilor la carburant, iar actul normativ aprobat azi de Guvern stabilește și modalitatea concretă de acordare a acestui ajutor, care va consta într-un grant, valoarea fiind de 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziționat în limita sumei de 400 de mii euro pentru fiecare firmă care va beneficia – repet, 3.000 de companii aproximativ se vor înscrie în prevederile acestei hotărâri de guvern.

Bugetul total este, după cum spuneam, 300 de milioane de lei, cu posibilitate de a fi suplimentat prin credite de angajament în vederea emiterii angajamentelor legale aferente deciziilor centralizatoare de compensare pentru perioada 2022 – 31 iulie 2023, dar și prin credite bugetare în vederea plății ajutorului de stat acordat în baza deciziilor centralizatoare de compensare pentru respectiva perioadă. Ajutorul se va acorda pentru combustibilul achiziționat începând cu 30 de zile anterioare publicării în Monitorul Oficial al acestei hotărâri de guvern, iar plata efectivă a ajutorului de stat se va efectua până la finalul anului viitor, în limita bugetului alocat schemei, în baza dispoziţiilor de plată emise până la 31 decembrie 2022. Schema va fi finanțată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.”


Please publish modules in offcanvas position.