Acte necesare inregistrare Coasigurat si Persoana in intretinere

Expirat

Cadrul legal: Coasigurat – art. 224 lit b din Legeaa 95/2006; Persoană întreținere art. 77  alin (3) din codul fiscal.

Este util de a face diferenta între termenul Coasigurat - Persoana în întreținere reglementat de legea 95/2006 și  Persoană în întreținere definit de către art. 77 din Codul fiscal (deducere impozit salariu).

  1. COASIGURAT (asigurat sistemul de sănătate – asistență medicală)

Sunt asigurați fără plata contribuției soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, conform art. 224 lit. b) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Se poate observa că persoanele coasigurate pot fi:

  • Soțul sau soția;
  • Părinții

Condiția pentru ca persoanele mai sus prezentate să fie luate în întreținere și dobândească calitatea de coasigurat este să nu aibă venituri proprii.

Dovedirea îndeplinirii calității de coasigurat, conform dispozițiilor art. 11 lit e) din Normele metodologice aprobate prin Ordin 1549/2018,  se face prin prezentarea următoarelor documente:

  • Act de identitate valabil la data solicitării copie certificată (original și copie);
  • Documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată (certificat de naștere, carete de identitate pt părinți și certificat de căsătorie pt soți);
  • Declarație pe proprie răspundere a coasiguratului din care să rezulte că NU realizează venituri proprii;
  • Declarație pe proprie răspundere a persoanei asigurate (angajatul) prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă.

 

  1. Persoane aflate în întreținere (diminuare impozit venit – cod fiscal)

In ceea ce privește persoana aflata in întreținere, conform art. 77 alin. (3) din Codul fiscal, persoana în întreținere poate fi soția/soțul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 Se poate observa că persoanele aflate în întreținere care pot conduce la deducere personală suplimentară sunt:

  • Soțul sau soția;
  • Copiii sau alți membri de familie;
  • Rudele angajatului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv.

Condiția pentru ca persoanele de mai sus să fie considerate în întreținerea angajatului este ca acestea să nu realizeze venituri impozabile mai mari de 510 lei lunar.

 Deducerea personala se acorda de angajatori tuturor salariaților numai la locul unde aceștia au functia de baza, contractul individual de munca putând fi cu norma intreaga sau cu timp partial sau pe durata determinata sau nedeterminata. Funcția de baza poate fi declarata si la contractul cu timp partial in cazul salariatilor pensionati gradul III.

Atenție, obligația stabilirii persoanelor aflate în întreținerea contribuabilului în funcție de care se atribuie deducerea personala este in sarcina plătitorului de venit din salarii (angajator), la functia de baza, în baza următoarelor declarații: (i) declarației pe proprie răspundere dată de angajat și (ii) declarație pe proprie răspundere dată de persoana aflată în întreținere.

(i) Contribuabilul (angajatul) va depune la plătitorul de venituri din salarii (angajator) o declarație pe propria răspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informații:

  • datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
  • datele de identificare a fiecărei persoane aflate in întreținere (numele si prenumele, codul numeric personal).

(ii) Declaratia pe propria raspundere a persoanei aflate in intretinere, cu exceptia copilului minor, trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

  • datele de identificare a persoanei aflate în întreținere, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
  • datele de identificare a contribuabilului care beneficiază de deducerea personala corespunzătoare, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
  • acordul persoanei întreținute ca întreținătorul să o preia în întreținere;
  • nivelul si natura venitului persoanei aflate in întreținere, inclusiv mentiunea privind suprafetele de teren agricol si silvic deținute, precum si declaratia cu privire la desfasurarea de activitati agricole, silvicultura si/sau piscicultura;
  • angajarea persoanei aflate in intretinere de a comunica persoanei care contribuie la intretinerea sa orice modificari in situatia venitului realizat.

În concluzie,  se poate observa o deosebire importantă între calitatea de coasigurat în domeniul sănătății și persoană în întreținere utilizată la determinarea deduceri personale conform codului fiscal.

 

Nu trebuie să se confunde termenul de persoană în întreținere folosit în accepțiunea legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și termenul persoană în întreținere utilizat înăuntrul codului fiscal când reglementează deducerea personală.


Please publish modules in offcanvas position.