Cum se compromit pensiile private


Sindicatele avertizeaza Guvernul ca ar putea repeta greselile facute de alte state europene care au implementat un sistem asemanator de pensii private.
Polonia s Ungaria, care au implementat proiecte de lege a pensiilor private asemanatoare cu cel din Romania, s-au confruntat cu probleme cind au pus in practica ideile votate pe hirtie. Asta sustine Petru Dandea, vicepresedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa. In cazul Poloniei, Dandea a explicat ca "in primele opt luni functionare a fondului de pensii facultative (care presupune existenta unui fond nominal de pensii - n.r.) s-au colectat peste doua miliarde de dolari, dar nu au stiut cit a cotizat fiecare si cit trebuie sa primeasca in contul personal pentru ca nu aveau pus la punct sistemul informatizat de colectare". In consecinta, autoritatile polone au impartit banii companiilor care administrau fondul in functie de numarul de contribuabili, a mai spus Dandea. In replica, Mihai Seitan, presedintele Casei de Pensii (CNPAS), sustine ca, desi sistemul nostru informatizat nu este inca gata, se asteapta ca acesta "sa fie functional la sfirsitul anului 2007, perioada pina la care oricum legea nu va putea fi pusa in aplicare".
Petru Dandea a dat si exemplul Ungariei, unde estimarea gresita a guvernului a cauzat un deficit mare la fondul public de pensii si s-au confruntat cu revolte de strada ale contribuabililor. Mai exact, Dandea a explicat ca autoritatile ungare au estimat ca doar 20% dintre cei cu virste intre 35-45 de ani vor opta pentru pensii facultative, iar in realitate, "ca urmare a campaniior agresive ale companiilor de asigurari", 80% au dat din contributia lor la fondul privat. "Fapt care a generat diminuarea fondului public de pensii, ceea ce ar insemna, pentru Romania, ca actualii pensionari ar avea de suferit", a incheiat vicepresedintele de la Cartel Alfa. La noi insa gaurile ar urma sa fie suportate de la buget. "Acest deficit si oricare alt deficit al acestui fond va fi suportat de Ministerul Finantelor, potrivit unui memorandum al Guvernului. Ceea ce inseamna ca pensionarul roman nu va fi afectat", a replicat presedintele CNPAS.
Sursa: Cotidianul


Please publish modules in offcanvas position.