Cum ii platim pe altii sa munceasca in locul nostru


Pe masura ce veniturile cresc, devine mai rentabil sa angajam personal specializat care sa se ocupe de treburile de rutina. Mai mult timp pentru munca sau mai mult timp pentru distractie. Acestea sint prioritatile celor pentru care venitul de miine trebuie sa fie neaparat mai mare decit cel de ieri. In aceasta disputa a cazut la mijloc si a inceput sa dispara obiceiul de a presta pe cont propriu activitatile cu valoare adaugata mica: curatenie sau bucatarie. Insa, o data cu veniturile, cresc si pretentiile. Si devine chiar profitabil sa facem ce stim mai bine, in timp ce altii fac ce stiu mai ieftin.
Orarul de lucru prelungit pina la ore tirzii in noapte nu mai reprezinta nimic iesit din comun pentru angajatii marilor firme. In Romania s-au dezvoltat o serie de servicii pentru a veni in sprijinul persoanelor ocupate: spalatorii si curatatorii textile cu ridicare si livrare la domiciliu, firme de catering, firme de baby-sitting, firme de curatenie generala de intretinere in apartamente si vile, firme ce ofera soferi de inchiriat. Cei cu un venit de ordinul zecilor de milioane de lei vechi pot apela la aceste servicii, dedicind astfel timpul lor carierei.
Pauza de masa, de care pot beneficia angajatii oricaror companii, se transforma de obicei intr-un sandvis cumparat rapid de la fast food sau intr-un meniu de prinz comandat online de la diferite firme de catering. In general, firmele de catering ofera meniuri traditionale romanesti, cu livrare in maximum doua ore. "La inceput, pentru prinz faceam comenzi online, insa acum prefer sandvisuri sau ceva care se maninca rapid", povesteste Claudiu Draghici, care lucreaza la o firma de publicitate. Un meniu de prinz oferit de firmele de catering este in jur de 200.000 de lei vechi.
Majoritatea celor care au putin timp liber la dispozitie prefera sa si-l petreaca facind lucruri care le plac si apeleaza la diferite firme pentru servicii personale: curatenie generala, curatare mochete, curatare tapiserii din locuinte sau autoturisme. "Consumatorii ocupati nu au timp sau intentia de a face curatenie ei insisi si doresc sa faca altceva in timpul liber limitat. Pe masura ce timpul liber continua sa se micsoreze, din ce in ce mai multe persoane cauta sprijin in aceste servicii personale", sustine Eugen Driga, director de programe IMO Franchising Group, membru al Asociatiei Retelelor de Francize din Romania. O curatenie generala intr-un apartament cu doua camere este in jur de trei milioane de lei vechi.
Pentru parintii care lu-creaza pina la ore tirzii, exista serviciile de after-school. Acestea sint companii care se ocupa de micutii din clasele primare, dupa ce acestia termina programul de scoala si pina cind se intorc parintii de la serviciu. In cadrul programelor after-school, copiii isi efectueaza temele zilnice sub indrumare specializata, invata suplimentar o limba straina, au parte de jocuri si de relaxare.
La cerere, copiilor le poate fi asigurat transportul de la scoala si pina la centrele after-school.
Este vorba despre un centru dedicat oferirii unui mediu placut si relaxant copiilor dupa orele de scoala. Noi venim in ajutorul parintilor care nu au posibilitatea sa ii supravegheze efectuindu-si temele", povesteste Eugen Driga, despre Kites After-school din Iasi. Preturile pentru serviciile after-school sint intre 2.500.000 de lei vechi si 4.000.000 de lei pe luna, in functie de optiunile parintilor.
Luxul unui sofer personal poate scoate din buzunarele romanilor ocupati pina la 15 milioane de lei vechi pe luna. Unii apeleaza la un sofer personal pentru a avea mai mult timp sa se ocupe de treburile companiei. "Atit pentru deplasarile la drum lung, cit si pentru cele din oras, pentru mine, soferul personal este cit se poate de util. Sofatul e un stres in plus pentru cineva caruia ii suna intruna telefonul si are de rezolvat o multime de probleme, zilnic. Un sofer personal permanent costa pina la 15 milioane de lei pe luna, iar la un venit mare cred ca luxul acesta este bine venit", crede Mihail Andries, managerul unei firme de constructii din Bistrita Nasaud.
Altii, care isi petrec o seara intr-un club, intr-un restaurant sau intr-un bar si consuma bauturi alcoolice, dar sint cu masina personala, pot apela la inchirierea unui sofer personal, pentru citeva ore. Tariful unui sofer de inchiriat variaza de la 350.000 pina la peste 500.000 de lei, pentru 30 de minute, fara limita de kilometri.
Preturi pentru servicii personale
- Curatare covoare, mochete: 5-7 lei noi/mp
- Curatenie generala garsoniere: 220- 250 de lei noi
- Curatenie generala apartamente cu 2 camere: 280- 300 de lei noi
- Curatenie generala apartamente cu 3 camere: 350-400 de lei noi
- Spalare si curatare canapea cu 2 locuri: 52-70 de lei noi
- Spalare si curatare canapea cu 3 locuri: 70 de lei noi
- Spalare lenjerie de pat: 100-200 de lei noi
- Curatare sacou: 100-150 de lei noi
- Spalare pantalon: 9-130 de lei noi
- Baby-sitter: 300-700 de lei noi/luna, in functie de programul dorit de client
- Firme catering: 10-30 de lei noi/meniu prinz
La cine apelezi cind iti creste statutul
1. Bucatar (restaurante, catering etc.)
2. Spalator (locuinta, masina, haine)
3. Menajera
4. Baby-sitter/supraveghetor
5. Ingrijitor de animale
6. Designer de interior
7. Organizator de petreceri
8. Asistent personal/reprezentant legal
9. Sofer (pilot, dupa caz)
10. Consultant de imagine

Sursa: Cotidianul


Please publish modules in offcanvas position.