Salariul poate fi chiar dublat de clauzele facultative


Salariatii sint obligati sa respecte clauzele de confidentialitate si neconcurenta doar daca sint conforme legii.
Clauza de confidentialitate si clauza de neconcurenta sint asa-numitele clauze facultative prezente in orice contract de munca. Avocatul in dreptul muncii Magda Volonciu avertizeaza asupra faptului ca pot fi usor jonglate si pot aparea limitari ale dreptului la munca ulterior incetarii contractului, pe o perioada de doi ani. ""Contractele trebuie sa aiba niste clauze foarte stricte, sa ii indice omului unde nu are voie sa se duca sa lucreze, care sint activitatile interzise, care este zona interzisa si in schimbul acestor limitari ale dreptului la munca, spune legea, sa se acorde o indemnizatie lunara a carei valoare nu poate fi mai mica de 25% din venitul lunar al salariatului, obtinut ca medie in ultimele sase luni anterior incetarii raporturilor de munca. Acest venit se plateste atita vreme cit se intinde durata clauzei de neconcurenta, intre sase luni si maximum doi ani"", spune Volonciu. Adrian Matei spune ca a intilnit clauzele de confidentialitate si de neconcurenta in toate contractele de munca pe care le-a semnat ca specialist IT. ""Am vazut ca aceste contracte de munca sint gresite, le-am semnat pentru ca oricum aveam nevoie de un contract de munca, chiar si cu salariu minim pe economie. Era stipulat faptul ca trebuia sa primesc o indemnizatie de 25% din salariu, avind functie de executie, timp de sase luni de la incetarea contractului de munca, or, eu nu am vazut niciodata acesti bani. Nici nu vreau sa stiu ce inseamna 25% din 3.300.000, cit este de cele mai multe ori trecut salariul minim brut pe contractul de munca; nu poti sa traiesti din acesti bani, nu este ca afara, unde un programator intr-adevar isi permite sa traiasca din banii pe care o firma ii plateste pentru a-l pastra numai pe el in cadrul echipei..."", e de parere Matei. Iulian Patrascanu, avocat, explica reticenta angajatorului de a plati indemnizatia suplimentara. ""Este bine stiut ca scopul tinarului aflat la inceput de cariera este angajarea si pentru indeplinirea acestui obiectiv candidatul este dispus la anumite compromisuri. Exista angajatori care, folosindu-se de aceasta situatie, introduc indemnizatiile suplimentare in suma finala negociata.
Astfel, daca salariul negociat este de 500 de euro, angajatorul va preciza ca salariul de baza este de 400 de euro, la care se adauga alte indemnizatii in cuantum de 100 de euro, ajungindu-se in final ca indemnizatiile sa fie incorporate in suma negociata si nu adaugate la aceasta suma"", lamureste Patrascanu.

Un alt domeniu in care prezenta asa-numitelor clauze facultative poate crea probleme este domeniul publicitar. ""Agentia noastra face publicatiile pentru Metro. Este foarte dificil pe piata de retail daca afla cei de la Billa, de exemplu, care este pretul cirnatilor la Metro. De aceea avem o clauza de confidentialitate ce obliga echipa care lucreaza pentru aceste reviste la pastrarea confidentialitatii informatiilor. In cazul in care se incalca aceasta clauza, agentia trebuie sa plateasca despagubiri 50.000 de euro. Noi, la rindul nostru, ce putem face? Sa tirim angajatul prin tribunale, sa il dam si noi in judecata? Nu avem pirghii de control..."", e de parere Diana Capatina, partener la agentia de publicitate RE:PLAY. Sfatul avocatului Patrascanu se aplica si in acest caz, fiind necesara precizarea exacta a informatiilor considerate clasificate. ""In cazul unui prejudiciu adus de angajatii firmei de publicitate, Metro este compania care trebuie sa demonstreze in instanta, cu dovezi, natura pagubelor. Or, este foarte greu sa se probeze cu martori ca salariatul a incalcat clauza de confidentialitate"", declara Patrascanu.
O clauza facultativa trebuie sa fie corect formulata si sa nu limiteze drepturile salariatilor. O clauza de neconcurenta este nula daca nu este precizata indemnizatia de minimum 25%, ce trebuie platita de angajator intre sase luni si doi ani salariatului care pleaca de la respectiva firma si nu are voie sa lucreze pentru concurenta. De asemenea, orice modificare in clauze trebuie anuntata in scris, cu 15 zile inainte de a intra in vigoare actul aditional, de catre angajator. In caz contrar, efectele clauzelor facultative sint nule. ""Angajatorii tind sa formuleze clauzele in termeni generali, in limbaj sofisticat, care sa prinda angajatii intr-o suma intreaga de activitati pe care nu au voie sa le faca; e foarte greu de probat in instanta, de catre angajator, ce prejudicii a provocat salariatul prin incalcarea acestor clauze si din cauza asta scopul acestor clauze este doar unul preventiv, nu punitiv"", e de parere Iulian Patrascanu, avocat.
Sursa: Cotidianul


Please publish modules in offcanvas position.