Mai bine la stat decit in multinationale


Companiile care au capital majoritar de stat dau cele mai multe salarii de peste 560 de euro pe luna. In multinationale, numarul celor cu astfel de salarii este de doua ori mai mic. Luind in calcul nivelul de salarizare, la ora actuala cel mai bine este sa lucrezi intr-o companie din sectorul mixt majoritar de stat, releva un studiu realizat de catre Institutul National de Statistica, cu date din luna octombrie a anului trecut. In aceste institutii, aproximativ unu din patru angajati (24,4%) primeste lunar peste 20 de milioane de lei vechi brut. De asemenea, tot in acest sector lucreaza si cei mai putini angajati remunerati la nivelul salariului de baza minim pe tara. Doar 0,3% dintre romanii care ocupa un post in firmele cu capital majoritar de stat au primit in octombrie anul trecut 3,1 milioane de lei vechi. Aceasta in conditiile in care, in celelalte sectoare, ponderea celor care au trebuit sa se multumeasca cu salariul minim pe tara variaza intre 0,4% in firmele de stat si 25% in sectorul cooperatist. Nu in ultimul rind, aproximativ 33% dintre salariatii acestor societati cistiga intre 10 milioane de lei vechi si 20 de milioane de lei vechi, in vreme ce in jur de 35% obtin intre 5 milioane de lei vechi si 10 milioane de lei vechi.
In sectorul de stat, numai 8,8% din personal incaseaza mai mult de 20 de milioane de lei, in vreme ce majoritatea, adica 42,5%, se incadreaza intre 5 milioane de lei si 10 milioane de lei. De asemenea, aproximativ la fel de multi (41,6%) cistiga intre 10 milioane de lei si 20 de milioane de lei.
Desi diferenta este destul de importanta, pe locul secund in ceea ce priveste companiile care ofera cele mai multe salarii de peste 20 de milioane de lei sint cele cu capital integral strain. Aici, unu din zece angajati (10,3%) primeste un astfel de salariu. Cei mai multi insa, reprezentind in jur de 40% dintre salariati, beneficiaza de un salariu cuprins intre 5 milioane de lei si 10 milioane de lei. De asemenea, 26,5% primesc intre 3,1 milioane de lei si 5 milioane de lei.
Potrivit INS, in medie, numai unu din 17 (6,3%) romani este remunerat cu mai mult de 20 de milioane de lei vechi brut. Cei mai multi insa, reprezentind 37% din total, au intre 5 milioane de lei si 10 milioane de lei pe luna, in timp ce in jur de un sfert se incadreaza intre 3,1 milioane de lei si 5 milioane de lei. Mai mult, 10,4% din numarul salariatilor care au lucrat cel putin 21 de zile pe luna au realizat sub si la nivelul salariului minim pe economie. Salariul mediu brut de baza a fost in octombrie anul trecut de 7.470.000 de lei vechi pentru angajatii din economie si de 5.390.000 pentru muncitori, in vreme ce salariul mediu brut realizat de aceeasi categorie de salariati a fost de 9.220.000 si respectiv 6.730.000 de lei. Comparativ cu perioada similara a anului precedent, salariul mediu brut a inregistrat o crestere de 18,2%. Acelasi studiu releva, de asemenea, ca femeile sint in general mai prost platite decit barbatii.
Astfel, peste 57% dintre romance primesc mai putin de 7 milioane de lei pe luna. In schimb, ponderea barbatilor care beneficiaza de aceleasi salarii este de numai 51,2%. Situatia este similara si atunci cind vorbim despre lefuri mari. In grupa de salarii de peste 20 de milioane de lei, barbatii reprezinta 7,1%, comparativ cu 5,2%, cit reprezinta femeile. Cele mai bine platite joburi sint, potrivit INS, cele in domenii precum intermedieri financiare, telecomunicatii, energie si industria extractiva. Mai precis, in medie, un angajat dintr-o companie care se ocupa de intermedieri financiare are un salariu de baza de 2,7 ori mai mare decit media pe economie. De asemenea, in telecomunicatii, salariul de baza este cu 60,2 procente mai mare decit salariul mediu pe economie, in vreme ce romanii care lucreaza in sectorul energetic beneficiaza de un plus de aproximativ 23%. In industria extractiva, un lucrator primeste cu 22% mai mult decit salariul mediu pe economie, iar cei din invatamint cu 15,5%. La polul opus, piscicul-tura, hotelurile si restaurantele, agricultura si asistenta sociala sint domeniile cele mai putin atractive din punct de vedere al salariilor de baza. Astfel, salariile de baza in piscicultura sint cu 30,9% mai mici decit media pe economie, in hoteluri se inregistreaza un minus de 25,2%, iar in agricultura de 24,4%.
Dupa cooperative, companiile private sint cele mai zgircite cu angajatii lor. Potrivit Institutului National de Statistica, doar 4,1% dintre angajatii acestor societati au primit in luna octombrie mai mult de 20 de milioane de lei vechi brut. Un salariu ,,obisnuit' variaza aici intre 5 milioane de lei si 10 milioane de lei, 33,7% din personal obtinind acesti bani. Sint insa destul de multi - 33% - care nu iau mai mult de 5 milioane de lei vechi. De asemenea, sub salariul minim de baza au cistigat 16,7% dintre angajatii care lucreaza in mediul privat. Nu in ultimul rind, aproximativ unu din opt romani (12,6%) care muncesc la una din companiile private obtine lunar un salariu brut intre 10 milioane de lei vechi si 20 de milioane de lei vechi. Un alt sector de activitate unde se acorda foarte putine salarii mari este cel public de interes national si local.
In Romania exista, conform datelor din octombrie anul trecut, in jur de 45,4 milioane de salariati, din care 62,1% sint barbati. Comparativ cu perioada similara a anului anterior, numarul romanilor care aveau un job a crescut cu 102.000 de persoane. In ceea ce priveste repartizarea acestora pe domenii de activitate, studiul releva faptul ca femeile s-au orientat cu preponderenta catre servicii, 62,2% dintre romancele angajate lucrind in acest sector. In schimb, putin peste 50% dintre barbati lucreaza in industrie si in constructii. De asemenea, 57% dintre angajati lucreaza in unitatile cu peste 250 de salariati.
Sursa: Cotidianul


Please publish modules in offcanvas position.