Salariu minim pe economie ar trebui sa creasca cu 60 la suta pana in 2008


Salariul minim pe economie ar trebui sa creasca in acelasi ritm cu salariul mediu, adica cu cel putin 60 la suta pana in 2008, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu.
Ministerul a precizat ca in unele state din Uniunea Europeana salariul minim pe economie reprezinta 50 la suta din salariul mediu pe economie, iar Romania ar trebui sa se inscrie in aceasta directie. "Chiar daca astfel de lucruri nu se pot face intr-un an, doi, trebuie sa existe o perspectiva convenita cu partenerii sociali, sindicate si patronate", a declarat Barbu.
El a amintit ca in programul de guvernare, referitor la salariul minim pe economie este specificat ca acesta va creste cel putin in ritmul de crestere al salariului mediu. "Aceasta inseamna ca salariul minim pe economie trebuie sa creasca cel putin cu 60 la suta in acesti patru ani si, comparandu-l cu cifra existenta in decembrie 2004, cand a fost de 2.800.000 de lei, in anul 2008 ar trebui sa atinga valoarea de 4.500.000 pentru ca acest lucru sa fie realizat", a explicat Barbu.
In plus, ministrul a precizat ca va sustine acest demers, dar ca realizarea lui nu depinde doar de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, ci si de factorul economic care arata daca indicatorii macroeconomici, printr-o astfel de majorare, ar fi diminuati major si ca aceste lucruri nu ar putea fi aplicate.
Barbu a amintit ca exista o comisie guvernamentala care lucreaza cu partenerii sociali si Institutul National de Statistica pentru identificarea unei formule prin care salariul minim sa tina seama atat de indicatori sociali de genul cosului minim, dar si de indicatori de productivitate si economici.
Confederatiile sindicale Cartel Alfa, Blocul National Sindical si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania au organizat, in 24 mai, un miting comun in Capitala, solicitand majorarea salariului minim la 180 euro pana in 2007 si cresterea pensiilor. La o zi dupa declansarea protestului de strada al sindicalistilor Guvernul anunta ca va stabili pana la 15 iulie, impreuna cu reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor, un set de criterii clare pe baza carora va fi calculat salariul minim pe economie.
Sursa: Compact


Please publish modules in offcanvas position.