Din 2007, firmele nu vor mai utiliza documente tipizate


De anul viitor, firmele nu vor mai plati milioane de lei pentru formularele tipizate, pentru ca Romania va trebui sa se alinieze la normele Uniunii Europene, unde nu exista asemenea documente tiparite de catre stat. Dorin Tiganas, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), ne-a declarat ieri ca, intr-adevar, se va renunta la formulare tiparite unitar, realizate de Imprimeria Nationala, continand diverse optiuni de securitate. "Vor fi niste facturi produse de fiecare comerciant in parte, dupa propriul model. Asta inseamna ca agentul economic nu va mai plati pentru ele", ne-a spus Tiganas. Acesta a adaugat ca "firmele vor cere doar numere de inregistrare de la Imprimeria Nationala".
Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, ne-a declarat ca mediul de afaceri este avantajat de aceasta masura si, implicit, va fi curatat de falsuri. "Este o lume uratita economic de micii escroci si de aceea trebuia sa existe un sistem care sa controleze acest fenomen", ne-a spus Pogonaru. In opinia sa, este normal ca fiecare agent economic sa aiba propriile facturi, mai ales ca in ultima perioada afacerile cu facturi false au luat avant, indiferent de masurile de securitate luate de Imprimeria Nationala la realizarea lor.
Pana la urma, se pare ca initiativa Ministerului Finantelor Publice, luata in 2002 impreuna cu Imprimeria Nationala, cu privire la introducerea facturilor tipizate, nu a eliminat falsurile de pe piata, dar a ingrosat buzunarele firmelor are au tiparit aceste formulare.
In ceea ce priveste costurile anuale ale firmelor cu formularele tipizate, presedintele AOAR a precizat ca "este greu de contabilizat in cifre, dar cele mai dezavantajate sunt intreprinderile mici si mijlocii". Trebuie spus ca, aproape in fiecare an, statul scotea sume fabuloase din buzunarele firmelor pentru plata documentelor tipizate, care isi schimbau periodic infatisarea, sub pretextul securizarii.
In aceste conditii, firmele blagoslovite cu tiparirea si tipografiile alese pe spranceana isi vor micsora, probabil, profitul, daca se ia in considerare faptul ca aceste formulare reprezentau o intreaga industrie.
Sursa: Gardianul


Please publish modules in offcanvas position.