Politica fiscala a Romaniei este mai importanta decat data aderarii la UE


Cel putin asa considera analistii de la Standard si Poor. Mentinerea unor politici fiscale stabile pe intrega perioada pana la aderarea la Uniunea Europeana este mai importanta pentru ratingurile de tara ale Romaniei si Bulgariei, decat data precisa a aderarii la UE.
Raportul S&P, intitulat ""Bulgaria And Romania Sovereign Ratings: A Tale Of Two Policy Mixes"", examineaza factorii care afecteaza ratingurile acordate celor doua tari candidate si gradul de pregatire pentru eventualul statut de membre ale zonei euro.
Asta ca urmare a recentei decizii a Comisiei Europene de a amana pana in luna octombrie 2006 recomandarea finala privind data la care Romania si Bulgaria vor adera la UE.
Rapotul mentioneaza ca simplul statut de tara membra UE va atrage mari cantitati de fonduri structurale si de coeziune, care, investite eficient, ar putea contribui semnificativ la imbunatatirea economiei Romaniei si Bulgariei, ceea ce ar conduce la imbunatatirea viitoare a ratingurilor de tara.
Cu toate acestea, experienta precedentului val de extindere arata ca, pe termen scurt, efectele aderarii la UE pot fi, in unele situatii, destabilizatoare, in special in sectorul fiscal, ca urmare a cerintelor de cofinantare a proiectelor comunitare, au precizat analistii Standard & Poors.
In opinia agentiei de rating, cerintele de cofinantare sunt o provocare mai mare pentru Romania decat pentru Bulgaria, avand in vedere nivelul scazut al veniturilor si cheltuielilor ca proportie din Produsul Interne Brut.
Pentru a face fata costurilor ca stat membru UE, este nevoie de cresterea bazei de impozitare, imbunatatirea colectarii taxelor si o posibila crestere a taxelor acolo unde se poate.
Pe langa toate acestea, trebuie mentionata continuarea monitorizarii salariilor din sectorul public si continuarea restructurarii intreprinderilor din sectorul de stat. Orice derapaj fiscal in acest proces ar creste riscurile la adresa Romaniei.
Bulgaria cat si Romania au inregistrat in 2005 un nivel ridicat al deficitului de cont curent, de 12 si respectiv 9 la suta din PIB, ceea ce a crescut expunerea la risc a celor doua tari in situatia unei modificari a directiei fluxurilor de capital. In aceasta privinta, data aderarii la zona euro va afecta impactul indicatorilor externi asupra deciziei de modificare a ratingurilor de tara.
Sursa: Banii Nostri


Please publish modules in offcanvas position.