Regulament Contabilitate 2006


Ordin 1752/2005- (Reglementari contabile incepand cu 2006).
(Art.9). Prezentul ordin intr n vigoare la data de 1 ianuarie 2006.

Art. 3. - (1) Persoanele juridice care la data bilanului depesc limitele a dou dintre urmtoarele 3 criterii, denumite n continuare criterii de mrime:
- total active: 3.650.000 euro;
- cifra de afaceri net: 7.300.000 euro;
- numr mediu de salariai n cursul exerciiului financiar: 50
ntocmesc situaii financiare anuale care cuprind:
- bilan;
- cont de profit i pierdere;
- situaia modificrilor capitalului propriu;
- situaia fluxurilor de trezorerie;
- note explicative la situaiile financiare anuale.
(2) Persoanele juridice care la data bilanului nu depesc limitele a dou dintre criteriile de mrime prevzute la alin. (1) ntocmesc situaii financiare anuale simplificate care cuprind:
- bilan prescurtat;
- cont de profit i pierdere;
- note explicative la situaiile financiare anuale simplificate.
Opional, ele pot ntocmi situaia modificrilor capitalului propriu i/sau situaia fluxurilor de trezorerie.
(3) Potrivit legii contabilitii, situaiile financiare anuale trebuie nsoite de o declaraie scris de asumare a rspunderii conducerii persoanei juridice pentru ntocmirea situaiilor financiare anuale n conformitate cu Reglementrile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitilor Economice Europene. (4) Persoanele juridice care au ntocmit situaii financiare anuale simplificate vor ntocmi situaiile financiare anuale prevzute la alin. (1) numai dac n dou exerciii financiare consecutive depesc limitele a dou dintre cele 3 criterii de mrime prevzute la alin. (1). Persoanele juridice care au ntocmit situaiile financiare anuale prevzute la alin. (1) vor ntocmi situaii financiare anuale simplificate numai dac n dou exerciii financiare consecutive nu depesc limitele a dou dintre cele 3 criterii de mrime prevzute la alin. (1).

Art. 7. - (1) Situaiile financiare anuale consolidate sunt elaborate n conformitate cu Reglementrile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitilor Economice Europene.
(2) O societate-mam trebuie s ntocmeasc situaii financiare anuale consolidate dac aceasta face parte dintr-un grup de societi i ndeplinete una dintre urmtoarele condiii:
a) deine majoritatea drepturilor de vot ale acionarilor sau asociailor ntr-o alt societate denumit filial;
b) este acionar sau asociat al unei societi i majoritatea membrilor organelor de administraie, conducere i de supraveghere ale societii n cauz (filial), care au ndeplinit aceste funcii n cursul exerciiului financiar, n cursul exerciiului financiar precedent i pn n momentul ntocmirii situaiilor financiare anuale consolidate, au fost numii doar ca rezultat al exercitrii drepturilor lor de vot;
c) este acionar sau asociat al unei societi i deine singur controlul asupra majoritii drepturilor de vot ale acionarilor sau asociailor societii, ca urmare a unui acord cu ali acionari sau asociai;
d) este acionar sau asociat i are dreptul de a exercita o influen dominant asupra filialei, n temeiul unui contract ncheiat cu societatea n cauz sau al unei clauze din actul constitutiv sau statut, dac legislaia aplicabil filialei permite astfel de contracte sau clauze;
e) societatea-mam deine puterea de a exercita sau exercit efectiv o influen dominant ori control asupra unei filiale;
f) este acionar sau asociat i are dreptul de a numi ori de a revoca majoritatea membrilor organelor de administraie, conducere sau de supraveghere ale filialei;
g) societatea-mam i filiala sunt conduse pe o baz unificat de ctre societatea-mam.
Art. 8. - (1) O societate-mam este scutit de la ntocmirea situaiilor financiare anuale consolidate dac, la data bilanului consolidat, societile comerciale care urmeaz s fie consolidate nu depesc mpreun, pe baza celor mai recente situaii financiare anuale ale acestora, limitele a dou dintre urmtoarele 3 criterii:
- total active: 17.520.000 euro;
- cifra de afaceri net: 35.040.000 euro;
- numr mediu de salariai n cursul exerciiului financiar: 250.
(2) Scutirea prevzut la alin. (1) nu se aplic dac una dintre filialele care urmeaz s fie consolidate este o societate comercial ale crei valori mobiliare sunt admise la tranzacionare pe o pia reglementat, n conformitate cu legislaia n vigoare privind piaa de capital.
Directiva IV pt societiile comerciale, Directiva VII pentru grupuri.
Se abrog Ordin 306 si Ordin 94.


Please publish modules in offcanvas position.