Cod inreg in scop TVA


Procedura
din 05/06/2006
de modificare a codului de inregistrare in scopuri de TVA pentru persoanele juridice
inregistrate ca platitori de TVA
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 703 din 16/08/2006


Actul a intrat in vigoare la data de 16 august 2006

CAPITOLUL I
Prevederi generale

1. Incepnd cu data de 1 ianuarie 2007, codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanelor juridice impozabile de catre organul fiscal competent va avea prefixul ""RO"" conform ISO International Standard 3166 - alpha 2, urmat de codul de identificare fiscala.
2. Prin organ fiscal competent se intelege organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul fiscal persoanele juridice impozabile inregistrate in scopuri de TVA sau alt organ fiscal stabilit prin ordin al ministrului finantelor publice.
3. Evidenta persoanelor juridice impozabile inregistrate in scopuri de TVA se organizeaza, electronic, distinct, ca sectiune in cadrul registrului contribuabililor inregistrati in scopuri de TVA, de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
4. Data luarii in evidenta ca persoana juridica impozabila in scopuri de TVA va ramne neschimbata ori de cte ori platitorul isi schimba certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, ca urmare a unor modificari ce tin de denumire sau de sediul social, cu exceptia situatiei cnd este scos din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.

CAPITOLUL II
Procedura de eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pentru persoanele juridice care au fost inregistrate ca platitori deTVA pna la data de 1 noiembrie 2006
1. Toate persoanele juridice platitoare de TVA inregistrate in evidentele fiscale pna la data de 1 noiembrie 2006 vor fi inregistrate, din oficiu, de catre organele fiscale competente, in evidenta persoanelor juridice impozabile inregistrate in scopuri de TVA si li se va elibera certificatul de inregistrare in scopuri de TVA.
2. Procedura de inregistrare si emitere a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA nu se aplica contribuabililor inscrisi in evidenta speciala sau declarati contribuabili inactivi.
3. In certificatul de inregistrare in scopuri de TVA se inscrie obligatoriu codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanelor juridice impozabile, alcatuit din codul de identificare fiscala si prefixul ""RO"".
4. Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA se emite in doua exemplare; primul exemplar se comunica contribuabilului, iar al doilea se pastreaza la dosarul fiscal al acestuia.
5. Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA se comunica persoanelor juridice inregistrate in scopuri de TVA, prin posta, la domiciliul fiscal al contribuabilului, cu scrisoare recomandata de confirmare de primire sau prin celelalte metode de comunicare prevazute de lege.

CAPITOLUL III
Procedura de eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pentru persoanele juridice care au fost inregistrate ca platitori de TVA pna la data de 1 noiembrie 2006 pentru contribuabilii inscrisi in evidenta speciala sau declarati contribuabili inactivi
1. Pentru contribuabilii platitori de TVA inscrisi in evidenta speciala, organul fiscal competent va solicita prezenta contribuabilului la sediul sau, in vederea clarificarii situatiei fiscale, prin transmiterea notificarii prevazute in anexa nr. 2 la ordin.
2. Notificarea se intocmeste in doua exemplare, din care un exemplar se comunica persoanei juridice inregistrate ca platitor de TVA, iar cel de-al doilea exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al acesteia.
3. Daca dupa data de 1 noiembrie 2006 persoana juridica inregistrata ca platitor de TVA va fi scoasa din evidenta speciala ca urmare a indeplinirii conditiilor de iesire din aceasta evidenta, organul fiscal competent va aplica procedura prevazuta la cap. II.
4. Contribuabilii declarati inactivi nu vor fi notificati de organul fiscal competent.

CAPITOLUL IV
Inregistrarea ca platitor de TVA in perioada 1 noiembrie 2006 - 31 decembrie 2006


1. Inregistrarea ca platitor de TVA se realizeaza potrivit prevederilor legale in vigoare la data solicitarii inregistrarii.
2. Pentru persoanele juridice platitoare de TVA care nu au calitatea de comerciant, odata cu procedura aplicabila potrivit prevederilor legale in vigoare, se va aplica si procedura de inregistrare ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, prevazuta la cap. II, caz in care certificatul de inregistrare in scopuri de TVA se va inmna contribuabilului, concomitent cu certificatul de inregistrare fiscala.
3. Pentru persoanele juridice platitoare de TVA care au calitatea de comerciant se aplica procedura prevazuta la cap. II.

CAPITOLUL V
Obligatia inscrierii codului de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pe documente

Persoanele juridice inregistrate potrivit prezentei proceduri au obligatia ca, incepnd cu data de 1 ianuarie 2007, sa inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA pe documentele prevazute de art. 71 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

CAPITOLUL VI
Dispozitii privind preschimbarea certificatelor de inregistrare ale persoanelor juridice care au calitatea de comercianti
1. Dupa 1 ianuarie 2007, pe masura ce persoanele juridice platitoare de TVA solicita preschimbarea certificatelor de inregistrare ca urmare a unor modificari ce tin de denumire sau de sediul social, oficiile registrului comertului de pe lnga tribunale vor elibera, conform prevederilor legale, un alt certificat de inregistrare ce va contine si noul identificator atribuit platitorilor de TVA (prefixul ""RO"" urmat de codul unic de inregistrare).
2. Dupa data de 1 ianuarie 2007, certificatul de inregistrare in scopuri de TVA ramne valabil pna la preschimbarea certificatului de inregistrare potrivit pct. 1.


Please publish modules in offcanvas position.