PFA sau SRL - ce alegem ca sa platim impozite mai mici?


PERSOANA FIZICA autorizata (PFA), asociatie familiala (AF), microintreprindere platitoare de impozit pe profit sau de impozit pe venit: acestea sunt variantele pe care un mic intreprinzator le are la indemana atunci cand decide sa-si deschida o afacere. Fiecare dintre cele patru variante are avantaje si dezavantaje atat din punct de vedere al impozitelor si taxelor care se platesc la stat, cat si al situatiilor financiar contabile care trebuie completate ori a drumurilor la Fisc.
Pentru microintreprinderea platitoare de impozit pe venit, din acest an impozitul este de 2%, aplicat asupra veniturilor nete incasate. Conditiile sunt existenta cel putin a unui salariat, in maximum 60 de zile de la infiintare, iar cea mai mare parte a veniturilor nu trebuie sa provina din activitati din consultanta sau de management.
Altfel spun, nu pot plati impozit pe venit cei care isi incaseaza salariile pe firma sub umbrela unor activitati de consultanta. Pe langa impozitul de 2% din venit, mai trebuie achitate si contributiile la stat pentru salariatul angajat. Avantajul major este procentul foarte mic al impozitului pe venit, iar dezavantajul este ca cheltuielile lunare ale firmei nu sunt luate in calcul la calcularea impozitului.
In situatia in care se opteaza pentru microintreprindere cu impozit pe profit de 16%, firma in cauza nu mai este obligata sa aiba angajati, ceea ce insemna ca scapa din start de taxele aferente salariilor. In plus, aceasta este recomandata celor care doresc sa investeasca banii intr-o masina, tehnica de calcul sau chiar in sediu, situatie in care si impozitul datorat statului se diminueaza considerabil, acestea fiind considerate cheltuieli deductibile. De asemenea, i se recunoaste pierderea fiscala. Toate acestea sunt avantajele acestei forme de organizare. La capitolul dezavantaje se incadreaza nivelul destul de mare al impozitului pe profit.
In ambele cazuri, exista o raspundere limitata la nivelul capitalului social subscris a costurilor medii de infiintare. Asociatii pot retrage banii sub forma de dividende, pentru care platesc un impozit de 16%.
Daca opteaza pentru statutul de platitor de TVA, in ambele cazuri procentul aplicat este acelasi, iar modalitatea de raportare la Fisc este trimestriala, ca si pentru impozitul pe venit/profit sau taxele salariale. Ambele forme de organizare sunt obligate sa tina o contabilitate simplificata, insa pentru aceasta este nevoie de un contabil autorizat, care costa cel putin 100 euro/lunar.
Pentru persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale cheltuielile sunt limitate
STATUTUL DE PFA SAU AF este recomandat celor care au o mica afacere. Ambele forme de organizare nu necesita o evidenta contabila si raportari trimestriale. Se tine contabilitate in partida simpla, respectiv un borderou in care se trec toate veniturile si cheltuielile lunare, deci nu este nevoie de contabil, acesta fiind unul dintre avantaje. Impozitarea se face anual, impozitul de 16% fiind aplicat la venitul estimat pentru intregul an. Estimarea este facuta de catre cei care detin astfel de autorizatii. In prima parte a anului urmator are loc o regularizare a impozitului pe baza documentelor de venit si de cheltuieli, astfel ca PFA-ul sau AF-ul poate avea de platit sau de recuperat impozit. Un avantaj in fata microintreprinderilor este ca veniturile pot fi utilizate nelimitat.
Exista insa si cateva dezavantaje majore, unul dintre acestea fiind ca o PFA nu poate desfasura si o alta activitate cu exceptia celei pentru care este autorizata si nu poate avea salariati pentru activitatea autorizata. Spre exemplu, o persoana care a obtinut o autorizatie pentru activitatea de contabilitate nu poate angaja alt contabil, insa poate angaja un sofer sau o secretara. Pentru asociatiile familiale, salariatii pot face parte doar din familie. Un alt dezavantaj major este cel al cheltuielilor de care se tine cont la stabilirea impozitului. In ambele cazuri, acestea sunt limitate de Codul Fiscal, fiind recunoscute drept deductibile doar cele facute in vederea realizarii veniturilor. In ceea ce priveste raspunderea , aceasta este nelimitata asupra intregului patrimoniu.
PFA-urile - cele mai avantajoase
Cel mai avantajos sistem de impozitare este cel pentru persoana fizica autorizata ori asociatie familiala, spune Dan Schwartz, consultant fiscal si managing partner Scot& Company Consulting. "Potrivit acestor sisteme, se plateste un singur impozit in cota de 16% si anume cel asupra venitului personal. Nu se platesc nici impozitul pe veniturile microintreprinderii, nici impozitul pe profit", explica Dan Schwartz. Acesta spune ca adevarata problema este ca, pentru acelasi tip de activitate, exista sisteme de impozitare diferite, ceea ce face sa apara distorsiuni ale sistemul concurential. "O persoana fizica autorizata sa desfasoare activitate comerciala, de exemplu, este avantajata in raport cu un antreprenor care hotaraste sa faca acelasi lucru, dar prin intermediul unei firme comerciale", mai spune consultantul fiscal. Dan Schwartz propune introducerea in Codul Fiscal a unor reglementari referitoare la eliminarea dublei impozitari, exemplificand cu faptul ca venitul unui antreprenor este impozitat de doua ori: o data cu impozitul pe profit sau cu cel pe venit si a doua oara cu impozitul pe dividende. In acelasi timp, venitul unei PFA este impozitat o singura data cu impozitul pe venitul personal.
Sursa: Gandul
Nu trebuie uitat de contributiile la bugetul asigurariilor sociale de sanatate, la bugetul asigurarilor sociale de stat si la alte contributii.


Please publish modules in offcanvas position.