Din 15 aprilie 2007, TVA va fi din nou platita in vama


TVA va fi achitata in vama, din 15 aprilie, exceptie facand importatorii care vor obtine certificate de amanare la plata, iar la bunurile importate pentru livrarea in spatiul comunitar vor fi constituite garantii.
Gvernul a aprobat, la propunerea Finantelor, un proiect de ordonanta de modificare a Codului Fiscal prin care sa se revina, pe o perioada determinata, 15 aprilie 2007-31 decembrie 2008, la plata TVA in vama. Obtinerea certificatelor de amanare la plata va fi realizata in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Finantelor. Vor aplica in continuare masuri de simplificare importatorii care au realizat in anul anterior cifre semnificative privind importul si vor obtine certificate de amanare. Codul Fiscal intrat in vigoare de la 1 ianuarie prevede procedura simplificata pentru importatorii inregistrati in scopuri de TVA (care au notificat derularea activitatilor taxabile sau scutite de plata TVA cu drept de deducere - n. r.).
Astfel, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA nu platesc in vama TVA aferenta importurilor de bunuri din state din afara UE, aplicandu-se metoda simplificata a platii prin decontul de TVA, care nu implica fluxuri monetare.
Inainte de 1 ianuarie, firmele care efectuau operatiuni de import din tarile UE, cat si din tarile terte plateau TVA la vama. Taxa achitata in vama la un import se deducea in decontul aceleiasi luni, devenind o taxa rambursabila de la buget.
Prin aplicarea masurilor de simplificare importatorii nu au mai platit TVA in vama din acest an, ci au aplicat taxarea inversa, mentionand taxa in acelasi decont ca taxa de plata si cea deductibila.
Pentru mai multe informatii, vizitati acest articol in editia de astazi a Romania Libera.
Sursa: Romania Libera


Please publish modules in offcanvas position.