Prevederile Codului Fiscal referitoare la microintreprinderi nu se modifica


O formulare ambigua din proiectul normelor de aplicare a Codului Fiscal a dat nastere unor interpretari diferite in ceea ce priveste modalitatea de impozitare a microintreprinderilor de la 1 ianuarie 2007. Astfel, potrivit Codului Fiscal, de anul viitor, impozitarea in regim preferential - cu 2% din veniturile obtinute - se putea aplica doar microintreprinderior care realizau mai putin de 50% din totalul veniturilor din consultanta sau activitati de management. Masura era luata pentru a se evita acordarea unui regim de impozitare preferential celor care infiintasera o microintreprindere doar pentru a avea un vehicul de incasare a salariului. In norme, insa, se prevede ca analiza dupa acest criteriu se va face incepand cu anul 2008, specificandu-se ca se iau in calcul situatiile de la 31 decembrie anul anterior.
Prevedere care a fost interpretata ca o posibilitate de amanare cu inca un an a noii modalitati de taxare pentru microintreprinderile cu activitate predominant din consultanta si management. Oficialii Ministerului Finantelor dau insa asigurari ca normele de aplicare nu vor modifica in nici un fel prevederile din Codul Fiscal referitoare la microintreprinderi, acestea urmand sa plateasca impozite diferentiate, conform celor stabilite prin Codul Fiscal. Respectiv, 2% impozit pe venituri, in cazul microintreprinderilor care realizeaza venituri din alte activitati decat cele de consultanta si management, in proportie de peste 50% din suma totala a veniturilor; 16% impozit pe profit in cazul firmelor care realizeaza venituri preponderent din consultanta si management (aceste firme fiind asimilate IMM-urilor).
Tot cu 16% din cifra profitului vor fi impozitate microintreprinderile care realizeaza venituri anuale de peste 100.000 de euro.
Catalin Doica, secretar de stat in MFP, explica: "Unu: prin norme nu se poate modifica legea; doi: ca sa putem stabili sursa veniturilor si suma acestora, trebuie sa se inchida anul fiscal. De aceea am precizat, in norme, ca analiza anului fiscal 2007 se va efectua in 2008. Practic, initial, microintreprinderile vor plati impozitul de 2% pe venituri. In 2008, se va face regularizarea, iar firmele care vor intra la impozitarea pe profit, vor achita eventuala diferenta datorata. La fel se va proceda in 2009, pentru 2008, doar ca atunci impozitul pe venit va fi majorat la 2,5%, conform calendarului stabilit prin Codul Fiscal". Doica admite ca formularea din proiectul normelor este perfectibila: "Normele sunt puse pe site tocmai pentru a primi opinii si sugestii. Saptamana viitoare ne vom consulta cu reprezentanti ai mediului de afaceri si, daca se va ridica aceeasi problema, e limpede ca vom reformula".
Sursa: Gandul


Please publish modules in offcanvas position.