Culmea competentei: Bodu schimba din nou Codul Fiscal


Modificarile la care este supus Codul Fiscal par sa nu se mai termine. De aceasta data, ele sunt anuntate de Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). El a declarat, ieri, ca institutia a elaborat si va promova un proiect legislativ, care va modifica Codul Fiscal, Codul Comercial, Codul de procedura fiscala si Legea privind evaziunea fiscala. Obiectivul principal este inchiderea unor portite de eludare a legii, mai ales in domeniile accizabile.
Intrebat daca aceste schimbari nu sunt anuntate tardiv, Bodu a incercat sa se justifice. Nu este deloc tarziu, mai ales ca, in cazul in care legea isi va produce efectul, incasarile la bugetul de stat ar trebui sa creasca cu 200% - a explicat el. Mai mult, modificarile nu se refera la taxe si accize, nu sunt legate de previziunile pe care si le face o firma - a adaugat presedintele ANAF. Si Daniel Daianu, fostul ministru al finantelor, considera ca nu este o masura fortata, avand in vedere ca au fost tratate aspecte legate de procedurile prin care sunt urmariti rau-platnicii. Sebastian Bodu a precizat ca, in prezent, proiectul este la Ministerul Finantelor, care a dat un raspuns favorabil in acest sens. Nu stiu forma pe care o va lua actul normativ, Ordonanta de Urgenta sau proiect de lege. Dar daca intra sub forma de ordonanta de urgenta, Parlamentul va fi foarte activ, a spus Bodu. Actul normativ va fi elaborat impreuna cu Ministerul Justitiei.
Conform noilor modificari legislative, producatorii de alcool vor fi obligati sa detina in proprietate instalatiile si sa aiba o capacitate de productie de minimum 100 hectolitri pe zi, a declarat oficialul ANAF. Toate tarile europene au un numar redus de producatori de alcool. Cu aceste modificari, venim in intampinarea solicitarilor UE, a spus Bodu. In prezent, in Romania sunt inregistrati peste 2.000 de producatori de alcool.
Depinde de ei cati dispar, dar marea majoritate sunt sub capacitatea de 100 de hectolitri pe zi, a adaugat presedintele ANAF.
Actul normativ va mai stabili obligativitatea dotarii cu sisteme GPS a mijloacelor de transport de produse accizabile.
De asemenea, instalatiile de productie a alcoolului vor fi expertizate autorizat, iar producatorul va trebui sa asigure functionarea la 80% din capacitate.
In privinta produselor petroliere, noile reglementari vor impune ca 60% din produsele rafinariilor cu o capacitate de un milion de tone sa fie accizabile. Totodata, plata garantiilor pentru producatorii de produse accizabile se va realiza anterior inceperii productiei si va reprezenta o conditie pentru autorizare.
ANAF mai propune si modificarea Codului comercial pentru declararea ca acte comerciale a vanzarilor si cumpararilor repetate de imobile de catre persoane fizice, a mai anuntat ieri Sebastian Bodu. El a aratat ca in domeniul constructiilor exista un fenomen de evaziune de amploare, mai ales prin utilizarea persoanelor fizice ca intermediari. Se contracteaza construirea unui imobil pe o persoana fizica, pentru a fi evitata plata taxelor. Se vand si se cumpara terenuri de catre persoane fizice, a explicat Bodu.
Presedintele ANAF a precizat ca nu toate tranzactiile vor fi considerate acte comerciale. Nu e vorba de bunica, daca isi vinde casa, a mai spus Bodu.
Presedintele ANAF a mai declarat ieri ca CFR are datorii ale caror zerouri nu pot fi numarate. El a aratat ca, pana in prezent, au fost recuperate aproximativ 15 milioane de euro. In ceea ce priveste spatiile comerciale din Gara de Nord, urmarite de ANAF, s-a inteles gresit faptul ca aceste spatii apartin Garii, a mai explicat presedintele ANAF. El a adaugat ca vor verifica ce mai este vandabil... mai sunt niste vagoane ruginite si locomotive de patrimoniu.

Sursa: Gardianul


Please publish modules in offcanvas position.