TVA si cota unica nu se modifica pana in 2008


Codul Fiscal e gata! - a anuntat, ieri, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, forma finala urmand sa fie publicata azi pe site-ul ministerului. Potrivit lui Vladescu, Codul Fiscal va intra in guvern in aceasta saptamana, si in dezbaterea parlamentului saptamana viitoare, astfel incat, asa cum spune legea, sa poata aparea in Monitorul Oficial la 1 iulie, cu 6 luni inainte de intrarea in vigoare. El a mentionat ca, in ciuda tuturor discutiilor inutile vizavi de inexistenta unui Cod Fiscal, Romania are si a avut in permanenta unul care functioneaza si este in vigoare. ""Acum este vorba numai de modificarea lui, si ceea ce incercam sa facem este sa-l adaptam la realitatile Romaniei ca si tara membra UE"". Vladescu a reafirmat mentinerea taxelor principale - 19% TVA si 16% cota unica - nu numai in 2007, dar chiar pana in 2008. in plus, in acest orizont se va continua cu reducerea contributiilor platite pe forta de munca.
Relaxarea fiscala inceputa cu cota unica nu va reduce ponderea veniturilor bugetare in PIB, sustin Vladescu si presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian, care vor fi contrabalansate de o colectare mai buna si de impozitarea zonelor din economie slab fiscalizate: taxele pe proprietate, mediu, agricultura.
Vosganian considera ca pana in 2010 este posibil ca ponderea veniturilor bugetare in PIB sa ajunga la 34-35%. Anul trecut, ponderea veniturilor bugetare in PIB a fost de 29,7%, iar oficialii europeni, dar si autoritatile guvernamentale considera ca pentru achitarea contributiei Romaniei la bugetul european si pentru cofinantarea fondurilor europene ar fi nevoie de un spor al veniturilor bugetare, pentru 2007, de pana la 31% din PIB. Principalele modificari:
- cresc impozitele pe proprietate (""a plati 1.000 de euro impozit pe o masina care costa 100.000 de euro nu pare exagerat. La noi, taxele pe proprietate reprezinta mai putin de 1% din PIB, in timp ce in orice alt stat european aceste taxe reprezinta mai mult de 2% din PIB"", spune Vladescu)
- dispare regimul fiscal preferential pentru microintreprinderi, care plateau 3% din cifra de afaceri; acestea se aliniaza la regimul fiscal general, 16% impozit pe profit
- cresc taxele de mediu - potrivit lui Varujan Vosganian, zona taxelor de mediu e subimpozitata; in Romania, aceste taxe ajung la 0,3% din PIB, in timp ce in statele membre UE, la 3% din PIB.
- in 2007-2008 va continua politica de reducere a contributiilor de asigurari sociale
Sursa: Adevarul


Please publish modules in offcanvas position.